En mektig og viktig demonstrasjon

Foto: iStock

Venstre er glade for at det er så tydelig at ekstrabevilgningene som kom på plass i 2023 har hatt effekt. Men det trengs mer.

Av Christine Meling, kommunestyrerepresentant, medlem av hovedutvalg for oppvekst og utdanning

I forrige uke møtte våre rektorer opp på OPUT-møtet i Rådhuset med klar beskjed til oss politikere om at nok er nok. Det massive oppmøtet var mektig og viktig. Og ikke uventet. Dialogen vi har hatt med rektorer, lærere, FAU-representanter, Skolelederforbundet og Utdanningsforbundet har gitt oss et tydelig bilde av utfordringene i Bærumskolen. Vi har ikke bedt om et glansbilde, men om ærlige tilbakemeldinger og rene ord for penga. Det har vi fått. Rapporten fra analyseselskapet Agenda Kaupang gir oss en forskningsbasert bekreftelse på utfordringsbildet som er tegnet.

Stolt av Bærumskolen

Bærumskolen har dedikerte og dyktige rektorer og ansatte som har levert til tross for lav ressurstildeling sammenliknet med andre kommuner. Vi har en god skole i Bærum som vi er stolte av. Likevel har vi over år sett at skolen møter stadig nye utfordringer som de opplever å ikke ha kapasitet til å møte på en god nok måte. Rektorene peker selv på et økende antall barn med behov for spesialundervisning, på utenforskap, mobbing og psykisk helse, økende alvorlig skolefravær og vold og trusler.

Venstre er glade for at det er så tydelig at ekstrabevilgningene som kom på plass i 2023 har hatt effekt. Men det trengs mer. Ingen kan lenger sole seg i glansen av nasjonale prøver når vi ser så tydelig hva skolen strever med. Ingen rektorer skal måtte tenke «hvilken del av opplæringsloven skal jeg bryte i dag?». Vi må gi skolen rammene og ressursene de trenger for å gjøre den jobben som trengs, ikke bare for holde seg innenfor loven, men for å kunne bygge videre på det gode grunnarbeidet og ta tak i utfordringene på en best mulig måte.

Arena for inkludering

I Bærum skal vi ha en skole som har kapasitet til å ta vare på alle barn og deres behov, både de med behov for ekstra ressurser og de som har stort læringspotensial. I dagens samfunn stiller vi store krav og forventninger til skolen både som læringsarena, men også som en viktig arena for inkludering og integrering. Lykkes vi ikke med det blir kostnadene store, både for den enkelte og for oss som samfunn. Venstre mener at vi ikke har råd til å la være å investere mer i skolen og vil jobbe videre for å få gjennomslag for det.

Kjære rektorer, vi har hørt dere og ser frem til den videre dialogen. Den trenger vi for å ha et best mulig beslutningsgrunnlag når budsjettforhandlingene starter og prioriteringer skal foretas.

Innlegget sto på trykk i Budstikka 15. mars 2024