Innlegg: For dårlig grunnlag til å legge ned Eidsvoll legevakt

Foto: Per Aage Pleym Christensen

Utredningen av fremtidig legevakttjenester for Eidsvoll ikke er god nok, mener Venstres Knut Bakkehaug. Det er ulike størrelser som er sammenlignet når man vurderer legevaktene på Jessheim og i Eidsvoll. Innlegget stod i EUB (på nett 20. mars, og i papiravisen 23. mars).

På bakgrunn av en tilsynsrapport fra Statsforvalteren i Oslo og Viken høsten 2023 vedtok flertallet i kommunestyret den 7. november 2023 at kommunen skulle “vurdere samarbeid med Interkommunal legevakt på Jessheim, med legebil som en del av tjenesten”.

På denne bakgrunn er det gjennomført en utredning. Venstre mener dokumentet Organisering av legevakt og legevaktsentral har for mange svakheter til å fungere som grunnlag for en politisk beslutning om legevakten. Det foreligger ingen god sammenligning mellom alternativene Eidsvoll og Jessheim.

Dokumentet inneholder en god beskrivelse av bemanningen ved begge legevakter, men de øvrige opplysningene som gis om de forskjellige alternativene er ikke sammenlignbare.

Svartid på telefon

Det eneste punktet som gir en entydig sammenligning, er andel av anrop på telefon som blir besvart i løpet av to minutter. Her er det sammenlignbare tall for årene 2019 til og med 2023. Bortsett fra i 2020 er tallene bedre for legevakten i Eidsvoll enn den interkommunale legevakten på Jessheim. For ventetid ved oppmøte er det gitt statistikk for Jessheim, men ikke for legevakten i Eidsvoll.

Legevaktsindeks som beslutningsverktøy

Legevaktsindeks er en «oppskrift» på hva de som henvender seg skal spørres om, før det tas en beslutning om hva som skal skje med pasienten. Tilsynet viste at Eidsvoll ikke benytter denne indeksen systematisk som et verktøy for beslutninger. Det er ikke gitt opplysninger om Jessheim bruker indeksen. Det er opplyst at Jessheim har opprettet kvalitetsutvalg og tverrfaglige fagteam m.m.

Klagesaker og tilsynssaker

Legevakta på Eidsvoll har mottatt fire klager og tilsynssaker i løpet av 2022 og 2023. I en sak er det konkludert med brudd på forsvarlighetsreglene. Det foreligger ikke slike opplysninger om legevakten på Jessheim, men det er gitt en kort beskrivelse av hvordan tilsynssaker håndteres og brukes i læring.

Brukere og reiseavstander

Det er oppgitt hvor mange innbyggere i hver kommune de to legevaktene dekker. Det er oppgitt hvilket geografisk areal legevakten i Eidsvoll dekker, men tilsvarende opplysninger for Jessheim finnes ikke.

Hvor langt er det til legevakten? Det er oppgitt avstand til legevakten i Eidsvoll fra to ulike geografiske steder. I forhold til Jessheim er det opplyst “at det for et mindretall av innbyggerne vil bli noe lengre reiseavstand. For 2/3 av innbyggerne vil reiseavstanden bli omtrent den samme som i dag.”

Fordelene og ulemper

Fordelen ved å inngå i et interkommunalt samarbeid og legevakt på Jessheim er mindre sårbarhet ved samtidige hendelser og er større fagmiljø. Det er opplyst at det er en rekke fordeler med å beholde legevakten i Eidsvoll. Det er opplyst at det er en fordel at sykehjem og omsorgsboliger Eidsvoll ligger på samme tun og gjennom dette gir tilgjengelig lege hele døgnet. Utover dette er de ikke gitt opplysninger om andre fordeler ved å beholde legevakten i Eidsvoll.

Økonomi

Det er gitt opplysninger om dagens kostnader ved begge alternativ. Det er videre opplyst at kostnadene vil øke for legevakten i Eidsvoll på grunn av forhold som er avdekket ved tilsynet, men det er ikke gitt noe godt kostnadsoverslag på dette. I forhold til Jessheim kommer det ikke fram annet enn at det vil være behov for ytterligere en legebil dersom Eidsvoll velger å gå inn i legevakten på Jessheim.

Når oppfyller legevakten kravene?

Når det har vært tilsyn får legevakten en frist for å «lukke avvikene», som det heter. Det er opplyst at Legevakten i Eidsvoll vil ha behov to år på å gjøre dette. Men det er ikke oppgitt når dette skal regnes fra.

Det foreligger ikke opplysninger om at det har vært noe tilsyn med legevakten på Jessheim. Det eneste som er kjent er at de må lukke avviket for responstid på telefon. Om de må lukke andre avvik og hvor lang tid det i tilfelle vil ta, er ikke kjent.

Når kan legevakten flyttes til Jessheim?

Dersom det blir besluttet å flytte legevakten i Eidsvoll til Jessheim, vil det nødvendigvis ta litt tid. Hvor lang tid er det ikke opplyst noe om i saksdokumentet.

Venstre mener at når informasjonen som gis om de to legevaktene på Eidsvoll og Jessheim er så forskjellig, så foreligger det ikke et beslutningsgrunnlag de folkevalgte i Eidsvoll kan bruke for å ta en forsvarlig beslutning.

Det eneste som er nytt siden sist Eidsvolls folkevalgte behandlet en eventuell sammenslåing av legevakten i Eidsvoll med Jessheim er at det politiske flertallet i kommunestyret er annerledes

(På nett i EUB 20.03)

Eidsvoll skal være et godt sted å leve – hele livet