Dette kan forvandle sommerdukkerten din til en ubehagelig affære – Nå ønskes din hjelp til å fjerne den

ØSTERS: – Bare i Horten regner vi med å fjerne et tonn østers i år, forteller Dag N. Kristoffersen., Foto: Privat

Gjengangeren 10. juli 2024 av Vetle Hammersvik

De hvite skjellene er ellers kjent som en delikatesse, men her hører de altså ikke til. Nå lurer Naturvernforbundet på om hortensere vil være med å bidra.

Østersdugnaden har de siste årene fjernet tonnevis med stillehavsøsters fra Vestfolds badestrender. De er skarpe og kan være til skade for både folk og dyr.

– Bare i Horten regner vi med å fjerne et tonn østers i år. Vi er 3 til 4 stykker som plukker omtrent 20 kilo hver onsdag nå på sommerhalvåret, forteller Dag Kristoffersen som er aktiv i dugnaden.

 

TONNEVIS: Kilo på kilo med østers fjernes fra strendende i byen. Med din hjelp kan det fjernes enda mer. Foto: privat

– Alle er velkomne

Den siste tida har dugnadsgjengen holdt på mellom Rørestrand og Langgrunn, men de satser på å få ryddet på Borrestranda og Reverumpa også.

– I fjor fikk vi hjelp av lokalpolitikere fra Venstre til ryddinga, i tillegg til en skoleklasse som var med å fjernet masse østers fra Reverumpa. De samarbeidene håper vi å få til i år også.

 

DUGNAD: Det er mange som er involvert i dugnaden. Her bidro lokale venstre-politikere med plukkingen i fjor. Foto: privat

Men stillehavsøstersen er kommet for å bli, og det ønskes hjelp fra så mange som mulig.

– Vi håper selvfølgelig at mange kommer å hjelper til på alle øktene, alle er velkomne. Hver onsdag klokken 12 rydder vi fra Rørestrand til Langrunn. Her får de som kommer utstyr og opplæring, forteller Kristoffersen og legger til:

– Det er også fullt mulig for folk å fjerne østers utenom dugnadene, da kan man levere de på et leveringssted på Langgrunn.

– Hvor finner man disse østersene da?

– De er som oftest å finne på steiner, særlig de store. Østersene er lettest å finne da det er fjære, i 12-tiden.

God ressurs

Man kan kanskje tenke seg at det blir mye god mat ut av østersplukkinga, men her i Vestfold brukes ressursen til et litt annet formål.

– Det frarådes å spise stillehavsøstersen man plukker her i Horten. Det har med bakterier og renseprosessen å gjøre, sier Dag.

– I stedet brenner vi østersskallene i ovner på Melsomvik slik at de kan brukes til kalkmaling. Dette skal være med å restaurere historiske bygg i Vestfold.

 

REDDER BADESTRENDER: Østersdugnaden legger ned en iherdig innsats for å gjøre Vestfolds badestrender trygge. Foto: Marita Nilsen

Ifølge dugnadens nettside utgjør stillehavsøstersen en svært stor trussel mot andre arter på havbunnen, men den er ikke ufarlig for badeglade Hortensere heller.

– De er skarpe, så det er fare for å kutte seg om man bader på strender med slik østers. Det er så mye av den at det blir umulig for oss å fjerne den helt, men vi prøver i hvert fall å begrense forekomsten på badestrendene, slår Dag fast.

 

UBEHAGELIG: Fenomenet finnes på mange av Hortens strender, og førte til kutt og sår for en av byens badegjester. Foto: havforskningsinstituttet/privat