Collateral damage er et uttrykk på engelsk, som betyr noe sånt som tilfeldig eller utilsiktet skade som følge av en hendelse. Det er en god betegnelse på det som rammet Pensjonistpartiet i kommunestyret 18.mars. Men det hadde ikke trengt å ende slik. Vi forteller historien:
Det ble det foretatt nyvalg til hovedutvalgene 18.mars. Flere partier ønsket nyvalg til utvalgene. Grunnen er at SPs Håkon Skramstad byttet parti kort tid etter valget i 2023. For SP var hovedutvalget viktig, fordi plansaker som blant annet kan bety nedbygging av dyrket mark blir behandlet der. SP plasserte Håkon Skramstad inn i utvalget, men han meldte seg ut av SP og inn i Høyre.
Flertallspartiene som har 18 representanter i kommunestyret, møtte godt forberedt, med valglister som skulle sikre maksimal uttelling i form av plasser i utvalgene. For å få én plass i et utvalg må man ha 3 representanter/stemmer i kommunestyret. Flertallspartiene måtte derfor fordele sine stemmer på ulike lister, for å få alle de plassene de maksimalt kan få i utvalgene.
Skulle Pensjonistpartiet beholdt sin plass i hovedutvalget for kultur og frivillighet måtte en av de andre konstellasjonene gitt fra seg plass; Ap, SP/Venstre, eller SV/Rødt. Av disse er det Ap som er mer enn én plass i utvalgene. Men mindretallet, og ikke minst Pensjonistpartiets Toril Altenborn, ble «tatt på sengen» av nyvalget. Selv om saken stod på sakslisten som var sendt ut en uke før møtet.
Pensjonistpartiet fikk i det valgtekniske samarbeidet med H, FrP, INP og KrF fast plass og 2 vararepresentanter i Hovedutvalg for Kultur og frivillighet. I tillegg har de vararepresentant i hvert av de tre andre hovedutvalgene. Nå har de mistet alt, unntatt plassen i formannskapet.
Det var Rune Storsve som ble innvalgt i formannskapet, efter valget i 2023. Da han døde kunne partiene i samarbeidet velge å enten la vara (fra et annet parti) rykke opp til fast plass, eller la Pensjonistpartiet få oppnevne en ny representant. Toril Altenborn ble oppnevnt. Dette var før bruddet mellom Pensjonistpartiet og resten av flertallspartiene.
Utsatt vippeposisjon – lite verdt
De fleste vil kanskje innvende at fast plass i formannskapet, med kun én representant i kommunestyret er god uttelling. Toril Altenborn sitter «på vippen» i formannskapet, og kan bestemme utfallet i mange saker. Men kun i formannskapet. For saker som går videre til endelig behandling i kommunestyret vil H, FrP, INP og KrF kunne sørge for at vedtakene blir annerledes.
Mange saker i hovedutvalget for kultur og frivillighet har sin endelige behandling der, så innflydelsen til Pensjonistpartiet kunne kanskje vært større om de beholdt plassen i utvalget.
For et parti som hadde to representanter i kommunestyret fra 2019 til 2023, og nesten fikk 2 ved valget i 2023 må utfallet av kommunestyret 18.mars være tungt. Nå må partiet bruke formannskapsplassen for alt den er verdt i tiden frem til neste kommunevalg, i 2027.
Burde bedt om gruppemøte
Venstres Knut Bakkehaug sier i en kommentar at han angrer på at han ikke ba om gruppemøte da saken kom opp. Han påpeker at Ap var i best posisjon til å bistå Altenborn og Pensjonistpartiet.
Dette var plassene Pensjonistpartiet mistet, da kommunestyret gjennomførte nyvalg til utvalgene 18.mars:
Toril Altenborn som varamedlem til Hovedutvalg for helse og mestring
Marit Halvorsen som varamedlem til Hovedutvalget for oppvekst og opplæring
Bjørg Bråten som varamedlem til Hovedutvalg for samfunn og næring
Grete Werner som medlem av Hovedutvalg for kultur og frivillighet
Bjørg Bråten som varamedlem til Hovedutvalg for kultur og frivillighet
Hugo Aurdal som varamedlem til Hovedutvalg for kultur og frivillighet