Hån mot demokratiet!

Så er det på`n igjen. Godt uthvilt etter jule- og nyttårsfeiringa gledet jeg meg til å lese sakspapirer til første kommunestyremøtet den 6.2.2013, denne gangen foreløpig bare 270 sider samt diverse vedlegg og rapporter. Det skulle gå greit. Men da jeg kom til sak 11/13 fikk jeg jammen morrakaffen i vranghalsen!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Saken ser ut som helt "uskyldig". Den heter "Etablering av lokalmedisinsk senter — tilpassning drift helse og omsorg" og viser til fase 1 i prosjektet der det redegjøres for hvordan Vefsn kommune kan møte fremtidige utfordringer i forbindelse med den såkalte samhandlingsreformen. Så langt ingenting å utsette.

På kommunens nettside leser vi hvilken betydning et slikt senter skal ha: "Det medisinske senteret skal fokusere på forebyggende arbeid, rehabilitering og styrking av brukerens egenomsorg på alle nivåer av helse- og omsorgstjenesten. Det skal tilby helhetlige og integrerte tjenester før, i stedet for og etter spesialisthelsetjenester basert på sammenhengende pasientforløp." Videre leser vi: "Det skal legges stor vekt på egenmestring og tidlig intervenering, gjennom sekundær-/tertiærforebyggende tjenester. Dette inkluderer rehabilitering, samt lærings- og mestringstjenester. Det skal legges vekt på tverrfaglig tilnærming. Det vil bli opprettet ambulerende team med kompetanse innenfor de vanligste livsstils — sykdommer. Deler av behandling, trening og opplæring vil derfor etter hvert foregå i brukerens eget hjem. Det skal også opprettes døgnbemannede akuttsenger." Omtrent samme ord regjeringen bruker i sin stortingsmelding nummer 16, (2011-2015), Nasjonal helse- og omsorgsplan.

"Hvilke funksjoner som bør legges til et lokalmedisinsk senter, må vurderes ut fra lokale forhold og behov" står det videre i stortingsmeldingen. Nettopp! Nå skal altså kommunestyret IGJEN få en sak som omhandler "Flytting av Omsorgsavdelingen Parken Bo". Ja, dere leser rett! Og jeg som var så naiv og trodde når et kommunestyre, som for øvrig er kommunens øverste politiske organ, har fattet et vedtak er saken avsluttet. Men nei, kanskje er ting ikke slik i Vefsn? Det står til og med i saksfremlegget at dette gjelder ikke hos oss: "Prosjektgruppa har merket seg kommunestyrets vedtak om at omsorgsavdelinga ikke skal flyttes, men tillater seg likevel å foreslå at denne avdelinga integreres i avdelingen Solina (somatisk lindrende avdeling) ved Vefsn sykehjem". Den samme prosjektgruppa har også i november 2012 i et formannskapsmøte fått beskjed om at samtlige politikere holder fast ved vedtaket og er ikke interessert i å flytte Omsorgsavdelingen. Jeg siterer fra møteprotokollen 29.11.2012: "Formannskapet ber om at det lages sak til kommunestyret. Formannskapet gav signal om at vedtaket fra kommunestyrets møte i januar 2012 står ved lag vedr. omsorgsavdelingen". Tja, hva skal man si? En egen sak om Omsorgsavdelingen har vi heller ikke fått, men det kan jo hende at det var en misforståelse fra min side. Saken om Parken Bo ble jo "innbakt" i sak 11/13. Velbekomme.

Etter er ny kopp kaffe leste jeg videre i saksfremlegget og fant begrunnelsen hvorfor det er bedre å flytte avdelinga nærmere sykehuset: " Pr. 29.11.12 var det registrert 129 innleggelser i sykehuset fra omsorgsavdelinga. Dette viser at selv om det kommunale helse- og omsorgstilbudet til pasienter i siste livsfase holder et høyt faglig nivå, må pasientene i tillegg gis spesialisert behandling i sykehus". Hm, ingen videre opplysning om hva som var grunnen til innleggelsene eller om det kanskje også berørte andre pasientgrupper? Ble det ført statistikk på andre avdelinger? Hva er mye, hva er lite? Sammenliknet med hva? Så vidt meg bekjent har Omsorgsavdelingen det siste året hatt en helt annen pasientgruppe enn tidligere, nettopp fordi nyutskrevne pasienter fra sykehuset havnet der. Også andre pasientgrupper som demente eller pasienter til avlastningsopphold ble lokalisert på Parken Bo. Ikke rart det ble flere sykehusinnleggelser fra denne avdelingen. En annen grunn til at det er mange innleggelser fra Parken, og sannsynligvis færre fra Vefsn sykehjem, er at andre sykehjem har vært velsignet med en heltidsstilling ekstra for tilsynslege siden juni 2012, og fortsatt! Dette gir større muligheter for å følge pasienter gjennom sykdomsforløpet uten innleggelse i sykehus!

Ansatte og pårørende har ført en iherdig kamp om bevaring av Omsorgsavdelingen Parken Bo. Mange er sliten av å kjempe for en avdeling som en gang var "utstillingsvindu" for Vefsn kommune. Elin Bye, daglig leder i KS Nordland sa i 2010 at Mosjøen er forut sin tid med denne avdelingen! Jeg håper at Vefsn kommune fortsatt vil være "et steg foran"! Folk blir overgitt når de nå hører at saken kommer opp på nytt. Denne kampen har gått over mange år og blusset opp fra tid til annen. Senest for et år siden. Da ble det samlet inn underskrifter og alle, til og med Kommunestyret i Vefsn trodde at nå var kampen over og kommunen kunne befatte seg med alle de andre viktige oppgavene som venter. Vi lever jo tross alt i et demokrati der vi burde forholde oss til spillereglene, også i Vefsn.

Carola Karl Urvik

Foto: Pryd Studio AS

Carola Karl Urvik, gruppeleder Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**