Vefsn – en annerledeskommune

Det er fint at Vefsn kommune nå har fått en kommunikasjonsrådgiver. Kommunen skriver i sin utlysningstekst at de blant annet vil bli “bedre på områder som mediahåndtering og omdømme.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Carola Karl Urvik

Foto: Pryd Studio AS

Det som derimot ikke er så veldig fint er at ansettelsesprosesser i Vefsn kommune ser ut som de ikke trenger å følge arbeidslivets regler, også de uskrevne. Hvis jeg søker på en jobb innen søknadsfristen forventer jeg at mine kvalifikasjoner blir vurdert på en seriøs og ryddig måte.

Med all respekt for Geir Glad, som sikkert er godt egnet og kunnskapsrik nok til å utføre en slik jobb, så er det allikevel ikke greit å gå inn bakdøra. Hvis kommunen ikke var fornøyd med kvalifikasjonene til de som søkte på stillinga er det vel naturlig å tro at jobben blir lyst ut på nytt. Men har det vært kvalifiserte søkere som kommer i betraktning må man jo bare si til en som sier opp jobben sin uten å ha en ny en: that’s live… Sånn er det for oss alle. Ellers kan man velge å tro at begge de berørte parter har vært i samtale tidligere, og at det er derfor redaktøren i HA “turde” å si opp jobben sin. Uansett hva man velger å tro er ikke dette slik det skal være. Hvilke signaler gir det til kommunens innbyggere? De som skal kunne stole på at ting blir gjort i rett rekkefølge og på en ryddig måte.

Det er ikke for ingenting at jeg fremmet en interpellasjon om medlemskap i Transparency International Norge i siste kommunestyremøte. Dette selskapet jobber nemlig ikke “bare” med korrupsjon og korrupsjonsliknende saker – noe som sikkert ikke eksisterer i Vefsn kommune, men de jobber også aktivt for en holdning hos kommuner og deres ansatte, folkevalgte osv for å ha en bevissthet og en høy etisk standard i kommunesktoren.

I en pressemelding fra KRD (Kommunal- og regionaldepartement) fredag 8.2.2013 heter det at KS får 1,3 millioner kroner til å videreføre prosjektet "Åpenhet, integritet og antikorrupsjon i kommunesektoren." I utlysningsteksten til prosjektlederstillingen heter det: "Et kontinuerlig og systematisk arbeid med etikk er viktig for god egenkontroll. Få saker er så uheldig for tillit og omdømme som eksempler på dårlige holdninger, kameraderi, maktmisbruk eller korrupsjon. Kommunesektoren har stor makt i lokalsamfunnet og over enkeltpersoners liv. Politikere, ledere og medarbeidere kan komme i posisjoner som gir mulighet til å misbruke makt og tillit. Personer utenfor sektoren kan også fremme særinteresser og utøve press på politikere og ansatte som kan være vanskelig å håndtere. Det dreier seg om situasjoner og interessekonflikter som kan sette den enkeltes integritet på prøve. Det er behov for gode rutiner, systemer og kompetanse i sektoren for å forebygge, oppdage og håndtere korrupsjon og korrupsjonslignende situasjoner."

Det er ikke enkelt i drive politikk i en liten kommune som Vefsn, nettopp fordi alle kjenner alle. Dette byr på store etiske utfordringer som ikke må undervurderes. Desto viktigere er det å holde “orden i sysakene” for å signalisere at lover og regler i arbeidslivet, også de uskrevne, gjelder for alle! Og nettopp derfor er ansettelsen av Vefsn kommunes kommunikasjonsrådgiver et godt eksempel for å tydeliggjøre utfordringene vi har.

Jeg håper at Vefsn kommune velger å bli medlem i Transparency International Norge fordi et slikt medlemskap vil forplikte. Som en av de første kommunene i Norge kan Vefsn være med på å synliggjøre en etisk bevissthet rundt problematikken og et ønske om å skape en organisasjonskultur som har nulltoleranse for alle former for korrupsjon. Ved å slutte seg til Transparency International Norge uttrykker Vefsn kommune betydningen av at folkevalgte og medarbeidere systematisk forholder seg til åpenhet rundt virksomheten i alle dens relasjoner. Det vil også bidra til en positiv omdømmebygging for kommunen.

Jeg og mitt parti Venstre mener at åpenhet og ryddighet er viktig for å sikre borgernes tillitt til de prosesser som foregår, også i Vefsn.

Carola Karl Urvik, leder i Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**