Trygghet til dem som trenger det mest

Her kan du lese mer om vår helse- og sosialpolitikk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Omsorg, senior, helse

Fredrikstad Venstre ønsker gode offentlig finansierte velferdstjenester. For oss er god kvalitet på tjenestene viktigere enn hvem som utfører dem enten det er det offentlige selv, private eller ideelle aktører. Derfor er ikke konkurranseutsetting noe mål i seg selv, men et middel som kan benyttes for å gi befolkningen bedre tjenester.

Vi vil prioritere mer til dem som trenger det mest. Velferdssamfunnet er for oss mer enn velferdsstaten. Offentlige velferdstjenester kan aldri erstatte nærhet og omsorg i frivillige fellesskap, familie og nærmiljø.

Det er viktig å sikre menneskets verdighet og valgfrihet i møtet med det offentlige hjelpeapparatet i Fredrikstad. Frivillige organisasjoner og engasjerte innbyggere spiller en avgjørende rolle for byen vår, og må sikres gode rammevilkår.

Fredrikstad har tre velferdsutfordringer som må løses de neste fire årene:

tidligere fange opp og hjelpe barn og unge som faller utenfor
forbedre tilbudet til de rusavhengige
heve kvaliteten i eldreomsorgen

5.1 BYEN SOM TAR VARE PÅ DE MINSTE
Altfor mange barn og unge i Fredrikstad har en tøff oppvekst, og Fredrikstad Venstre vil sikre at disse får en bedre oppfølging. Vi vil øke innsatsen for å styrke og åpne opp barnevernet, slik at vi kan fange opp barn og unge som er i faresonen, på et tidlig tidspunkt. Samarbeidet mellom helsestasjonene, helsesøstrene og barnevernet må bli bedre, og lavterskeltilbud som åpen barnehage må styrkes.

I oppveksten utvikles mye av evnen til å ta kontroll over eget liv og en grunnleggende følelse av trygghet og verdighet. Voksne mennesker velger i stor grad sin livsform og livsstil, men ingen velger sin barndom. Det er viktig for Fredrikstad Venstre å sikre at kommunen lager gode ordninger for barn som har det vanskelig, og legger til rette for en god barndom.

Barna først.

Fredrikstad Venstre vil:

videreutvikle kompetansen og kvaliteten i barnevernet og sosialtjenesten slik at barn som lever under vanskelige oppvekstvilkår, får enda bedre hjelp
videreutvikle samarbeidet mellom helsestasjonene, helsesøstrene og barnevernet
ha bedre oppfølging av fosterforeldre og iverksette tiltak for å øke rekrutteringen av fosterforeldre i Fredrikstad
styrke samarbeidet med frivillige organisasjoner og andre viktige aktører på området
prioritere å bygge opp egen kompetanse og institusjoner fremfor å kjøpe barnevernstjenester eksternt
forebygge ungdomskriminalitet gjennom et forsterket samarbeid mellom skole, barnevern og politi
sikre et godt tilbud av fritids- og ungdomsklubber

5.2 BYEN SOM PRIORITERER DE SVAKESTE
Sosialt ansvar handler først og fremst om å hjelpe dem som har det vanskeligst. I Fredrikstad handler dette blant annet om å hjelpe dem som sliter med rusproblemer. Fredrikstad Venstres utgangspunkt i ruspolitikken er at vi skal bekjempe rusavhengigheten, ikke de rusavhengige. Rusavhengighet må derfor primært møtes med medisinske og sosialfaglige virkemidler, ikke straff.

Vi ønsker en omsorg for de svakeste blant oss som tar utgangspunkt i at ingen mennesker er like, at ingen skal bli gitt opp, og at alle mennesker skal ha et verdig og trygt møte med det offentlige, uavhengig av livssituasjon og bakgrunn. Samtidig må god forebygging prioriteres, slik at så få som mulig ender opp som rusavhengige.

Vi måles som lokalsamfunn på hvordan vi tar oss av de svakeste.

Fredrikstad Venstre vil:

etablere flere behandlingsplasser og bedre ettervernstilbudet for alkoholikere og narkomane
ha en 24-timersgaranti for behandling etter akuttavrusning
sikre at byen har lavterskeltilbud for ungdom og andre som er rusavhengige eller har rusproblemer kombinert med psykiske og sosiale vansker
opprette sprøyterom kombinert med helse- og oppfølgingstilbud
styrke oppsøkende og ambulerende grupper helsepersonell som jobber med rusproblematikk
sikre at alle får en individuell tiltaksplan og god oppfølging
ha tett oppfølging av pasienter på legemiddelassistert rehabilitering, og åpne for heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne som en del av en helhetlig behandlingskjede
utvikle flere og mer fleksible boligtilbud for vanskeligstilte i Fredrikstad
støtte opp om FASVO, Mineberget og andre tilrettelagte arbeidstilbud

5.3 BYEN SOM SATSER PÅ SENIORENE
Fredrikstad Venstre mener at eldreomsorgen må styrkes. For å skape et mer variert tilbud innen eldreomsorgen må ideelle organisasjoner og private bli en naturlig del av det offentlige tjenestetilbudet. Kommunen kan ikke alene bære de høye forventningene som en stadig eldre befolkning vil ha til det offentlige tjenestetilbudet. Kommunen må i større grad enn i dag skille mellom helsetjenester og omsorgstjenester. Sistnevnte må private og frivillige i større grad enn i dag ta seg av.

Alle som trenger omsorg, skal få anledning til å bo hjemme så lenge som mulig. Egen bolig og et tjenestetilbud som er tilpasset individuelle behov, gir trygghet og vil redusere behovet for institusjonsplasser. Eldre må i langt større grad få mulighet til å ha innflytelse på innholdet i tjenestene de får fra det offentlige. I tillegg til å sikre nok og gode sykehjemsplasser, må det etableres alders-/seniorhjem og flere omsorgsboliger for dem som trenger et mindre pleieintensivt tilbud.

Eldre er like individuelle som alle andre.

Fredrikstad Venstre vil:

styrke lederkravene i helse- og omsorgssektoren
ha systematisk etter- og videreutdanning av helse- og omsorgspersonell for å høyne kvaliteten i eldreomsorgen
at flere leger og sykepleiere med kompetanse på sammensatte sykdommer og lidelser ansettes på sykehjem
at eldre med særskilte behov må få et mer differensiert tilbud enn i dag
sikre rekrutteringen til omsorgsyrket, blant annet ved tilbud om etterutdanning for ufaglærte
utrede bruken av flere alternative bo- og omsorgsformer for eldre i Fredrikstad
at frivillige organisasjoner og private som driver faglige gode helsetilbud, må få større forutsigbarhet når det gjelder drift og avtaler
bedre tilbudet til personer med demens gjennom bygging av kompetanse og egne avdelinger
sikre at gjennomføringen av samhandlingsreformen i Fredrikstad fører til at befolkningen får et bedre og nærmere helsetilbud
sørge for at Fredrikstad er i front når det gjelder bruken av ny teknologi i helse- og omsorgssektoren
støtte opp om frivillighetssentralene

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**