Hurtigladestasjoner for elbiler i 2015?

Etter forslag fra Venstre vedtok kommunestyret i budsjettbehandlingen å be Rådmannen gå i dialog med Hurum E-verk, adekvate næringsvirksomheter og Omstillingsstyret for ‘Hurum 2020’ om muligheten for et samarbeid om etablering av hurtigladestasjoner for elbil.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**


Venstre fikk tilslutning til forslaget fra samarbeidspartiene og Gunn-Torill Homme Mathisen (V) fremmet derfor et fellesforslag på vegne av V, H, Sp og Krf og dette ble vedtatt.

ladestasjon02

Foto: www.transnova.no

Kommet for å bli
Elbiler har kommet for å bli og på Hurum blir det stadig flere. Hurtigladestasjoner på Hurum er likevel ikke først og fremst ment som et tilbud til kommunens egne innbyggere som helst lader hjemme, men mot turister, besøkende og andre på gjennomreise.

De fleste elbiler har i dag en rekkevidde omkring 150 km.

– I fjor sommer overhørte jeg følgende ved en ladestasjon i Vestby, forteller Merete Haug (V): ‘Nei, vi hadde egentlig tenkt oss til Tofte, men det er jo ikke ladestasjon på Hurum, så da tør vi ikke dra så langt’.

– Dersom Hurumhalvøya skal være et reelt reisemål for elbilister må det også finnes lademuligheter her. I dag er nærmeste hurtigladestasjon på Billingstad, i Drammen eller i Drøbak, påpeker hun.

Tidligere har Venstre fått gjennomslag for at reguleringsplanen for Sætre sentrum skal stille krav til ladeplasser for elbil, både i gaterommet og i private parkeringskjellere.

Ikke gratis drivstoff
Kritiske røster har hevdet at det ikke er det offentliges oppgave å betale drivstoffet for elbilistene. Til det svarer Haug slik:

Merete Haug , medlem i Planutvalget (V).

Merete Haug , medlem i Planutvalget (V).
Foto: Kjersti Håbjørg

– Nei, men det offentlige må være pådriver for å legge til rette for en mer miljøvennlig bilpark og redusere utslippene. Lademulighetene må finnes, men ingen har sagt at det må være gratis.

– Elbilforeningen ønsker at bilistene skal betale for lading, og det er mange muligheter for å tilrettelegge for betalingsløsninger. Det vil også hindre at elbiler som ikke er i lading beslaglegger ladeplassene.

– Vi har et fromt ønske: Etabler hurtigladestasjonene ved serveringssteder. Ventetiden kan fort bli både lang og kald, avslutter Merete Haug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**