Under de rødgrønne er åpenhet i politikken blitt svekket

Verst av alt er den tiltakende konsentrasjon av makt rundt statsministeren og hans kontor, skriver stortingskandidat Rebekka Borsch i Aftenposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch

Stortingskandidat Rebekka Borsch
Foto: Tove Hofstad

Det er urovekkende, men dessverre ikke overraskende at så mange mener at norsk politikk er gjennomsyret av korrupsjon.Det finnes klare svakheter i systemet vårt, og under de rødgrønne er vilkårene for åpenhet i politikken dessverre blitt svekket enda mer.

Resultatene fra den internasjonale undersøkelsen til Transparency International illustrerer at det ikke står så bra til med verken tilliten til demokratiet vårt eller med arbeidet mot korrupsjon.

Samtidig viser rapporten det problematiske ved økt lobbyvirksomhet og politikere som går over i kommunikasjonsbyråer – det er et problem som har blitt mer tydelig de siste årene.

De institusjonelle ordningene for å hindre og avsløre korrupsjon på Stortinget er for svake. Det finnes ikke noe lobbyregister og heller ikke etiske retningslinjer, karantenebestemmelser eller skriftlige habilitetsregler.

For Venstre er åpenhet en viktig premiss for et levende demokrati og ytringsfrihet, ikke minst full åpenhet om hvilke aktiviteter norske politikere deltar i, og hvilke økonomiske ytelser de mottar for disse.

Vi ønsker et lobbyregister på Stortinget som også omfatter Statsministerens kontor, og har foreslått dette flere ganger, men har blitt nedstemt – sist av den sittende regjeringen i 2010.

Les hele innlegget i Aftenposten

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**