Hemsedal Venstre setter spørsmåltegn ved varm- og kaldsengspolitikken

Hemsedal, Foto: Steinar Bleken

Hemsedal Venstre tror at modellen med varme- og kalde senger har blitt et hinder for en videreutvikling av Hemsedal som turistdestinasjon.

Hemsedal har fantastiske muligheter til å bli en internasjonal aktivitetsbasert fjelldestinasjon for familier også om sommeren – om Hemsedal vil. Hemsedal Venstre tror at dagens modell med varme- og kalde senger har blitt et hinder for en videreutvikling av Hemsedal som turistdestinasjon. Vi må gjøre bygda attraktiv for dem som har gode og nye ideer, og som også ønsker å delta i en offensiv utvikling av sommerturismen i bygda. Hvordan skal vi få til en utvikling av sommeraktiviteter, slik at vi får flere turister og derved flere helårs arbeidsplasser og bedre skatteinntekter? Store deler av de varme utleiesengene er iskalde om sommeren. Det må endres!

Nøkkelen for utvikling er i mange sammenhenger regulering og arealbruk. I dag stiller kommunen krav om bygging av utleieenheter for at det skal kunne bygges enheter for salg til private. Det som gjerne kalles varm- og kaldsengspolitikk. Dette var en politikk som var nødvendig i en fase av utviklingen av Hemsedal som skidestinasjon. Den har også vist seg å være suksessfull, og vi har et godt tilbud av utleiesenger.

Det som var fungerte i går, er imidlertid ikke nødvendigvis riktig i dag og i morgen. Mange kommersielle varme senger som ligger et stykke unna skisenteret, er ikke lenger mulig eller svært vanskelig å leie ut. Det tilbys rimeligere og bedre alternativer nært skiheisen med ski-in/ski-out. Siden det er i de heisnære områdene at behovet for utleiesenger er størst, bør det reserveres og reguleres arealer som er egnet for dette slik at skisenteret er sikret videre vekst og utviklingsmuligheter. Utbyggere som ønsker det, bør da kunne bygge i den takt de finner det nødvendig og lønnsomt.

Å tvinge utbyggere til å bygge utleieenheter som for dem er ulønnsomme, setter en stopper for videre utvikling. Et bedre alternativ for utviklingen av Hemsedal kan være å stille andre krav til utbyggere som deltagelse/finansiering av sommeraktiviteter. Det bør vurderes om det skal kunne bygges leiligheter uten boplikt i nærheten bygdesentrene utenfor boligområdene med boplikt.

«Store deler av de varme utleiesengene er iskalde om sommeren.»

Lønnsomheten ved utleie er basert på inntektene for hele året. Dagens utleieenheter gir dessverre svært lite inntekter i sommerhalvåret, mens eierkostnadene er konstante. Årsaken er et stort utbud av senger og få aktiviteter som trekker gjester hit. Med et bedre belegg og derved høyere inntekter, blir det også mer attraktivt å bygge utleieenheter. Hemsedal Venstre vil derfor satse sterkt på utvikling av aktiviteter hvor Hemsedal har naturgitte fordeler, og hvor det er et etablert miljø i dalen. Sykling, fisking, klatring og ridning er eksempler på slike. Aktivitetene må være tilpasset og tilrettelagt for alle brukergrupper og av høy kvalitet. I tillegg til de naturgitte fordelene, har Hemsedal allerede en infrastruktur og overnattingskapasitet som få eller ingen andre steder har. Dette gir oss store konkurransefordeler.

Hemsedal Venstre mener at de områdene som ikke lenger er attraktive for utleie, bør slippe utleieplikt og kunne omsettes fritt på markedet. Det kan ikke påtvinges disse områdene å være et «lager av utleiesenger» for å kunne ta etterspørselstoppene i feriene, når dette ikke er økonomisk forsvarlig. Selges de til private vil det gi flere gjestedøgn og bedre økonomi for dagens eiere.

Utleiemarkedet og det private hyttemarkedet er i liten grad i konkurranse med hverandre. Derfor bør det også åpnes opp for mer privat hyttebygging og ferieleiligheter. Aktuelle områder bør reguleres tilpasset det enkelte området. Noen steder kan det være små enheter med små tomter, mens andre områder tillates større enheter. All utbygging må uansett ta hensyn til allemannsretten og mulighet for fri ferdsel i naturen, miljøpåvirkning, beiting, kulturminner og sårbare naturområder. Mens det fortsatt er områder igjen for sommeraktiviteter, må viktige sentrale arealer reguleres til dette og tas inn i arealplanen. En utvikling av reiselivet om sommeren, vil også styrke oss som vinterdestinasjon.

Hemsedal Venstre vil ta initiativ til at kommunen foretar en gjennomgang av hvordan dagens næringspolitikk virker. Bidrar den til utviklingen vi ønsker og trenger? Hvordan vekkes/stimuleres engasjementet og entusiasmen hos hele næringen og investorer, og ikke minst hos bygdas innbyggere? En slik gjennomgang bør settes ut til et kompetent fagmiljø, og med deltagelse fra kommunen, innbyggerne, landbruket og næringen selv.

Målet et er god utvikling av turismen, sommer som vinter, for en fortsatt god befolkningsutvikling og å trygge velferden til innbyggerne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**