Metadonbehandling

“Dere jobber med ei ufyselig menneskegruppe”. Sitatet er fra et kurs om metadonbehandling i Kristiansand og illustrerer at det også blant fagfolk i dag er behov for å drøfte menneskesyn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Medisin, helse, piller

Foto: Microsoft

Dag Vige har sendt interpellassjon til ordføreren om saken:
160 pasienter i Kristiansand er for tiden i metadonbehandling. Der er et stort antall som i tillegg er aktuelle å vurdere for å motta et slikt tilbud. Metadonbehandling gis til rusmisbrukere som er godt motiverte til å delta i rehabiliteringsopplegg for å komme "tilbake til livet". Der er to store utfordringer; å styre egen økonomi/ fungere i egen bolig, og å etablere et nytt sosialt nettverk.

Meldinger fra hjemmesykepleiere som daglig arbeider med å besøke pasienter, og fra pasientene selv, tyder på at den hjelpen som gis er utilstrekkelig. Mangel på oppfølging er til tider prekær. Her er noen sitater fra pasienter som i dag strever med å komme på beina:
Jeg tør ikke gå ut av leiligheten min, for da kan jeg treffe gamle venner som får meg til å falle tilbake til mitt gamle liv.
Jeg kan like godt sitte i fengsel, for der treffer jeg i hvert fall folk. Hjemme sitter jeg i fengsel aleine".
Når jeg ikke gjør noe galt, forsvinner alle. Når jeg knuser noe og er rabiat får jeg hjelp.
Da de fant ut at jeg tidligere var straffedømt, ble jeg kastet ut av idrettsklubben.
Det gode med å stå og selge KLAR er at da snakkeri hvert fall folk til meg.
Jeg er underernært på kontakt med friske mennesker.

På grunn av pengemangel er det nå innført inntaksstopp av rusmisbrukere til legemiddelbasert behandling. Her skjer det noe feil, når det er de svakeste i samfunnet som rammes når sykehuset skal spare penger? Helse og sosialdirektøren opplyser at en viktig årsak til den store reduksjon i overdosedødsfall skyldes metadonbehandlingen. Å fjerne tilbudet fra dem som håper å bli løst fra narkotika-avhengighet, kan for noen være livstruende.
Hva kan vi gjøre for å påvirke sykehuset til igjen å ta inn nye pasienter til metadonbehandling?
Hvordan benyttes kommunale psykiatrimidler til å bistå rusmiddelbrukere?
Kan ressurser brukes annerledes for å øke menneskelig kontakt og styrke nettverket til den som vil skape seg en ny tilværelse?
Hva annet mener ordføreren vi kan gjøre for å forbedre tilbudet til metadonpasienter?

Vi vet at ordføreren ikke kan svare fyllestgjørende på alle våre spørsmål, men ønsker allmenn oppmerksomhet og mobilisering for å bistå de "helter" som tør satse på et nytt liv som vanlig samfunnsborger.

Dag Vige
Kristiansand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**