Frihet og fildeling

I dag er der titusener av ungdommer som laster ned musikk fra nettet. Reprsentanter fra usikkbransjen påstår at ulovlig nedlasting har svært skadelig effekt på platesalget, uten å dokumentere påstanden. Men dersom en tar med lovlige nedlastinger fra internett og til mobiler, så ble det solgt flere musikkenheter i 2006 enn noen sinne før i norsk musikkhistorie.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Datamus, hånd

Foto: Microsoft

Venstre går inn for å endre reglene så nedlasting av musikk til ikke kommersielt bruk blir lovlig. Men det provoserer noen. Fildeling er en distribusjonsform som gir nye muligheter for å spre kulturelle uttrykk, for eksempel musikk. Venstre ser med glede på at ny teknologi gjør verden mindre. Vi vil endre gjeldende lover og regler for opphavsrett slik at det bare er kommersiell spredning av åndsverk som omfattes av loven, og ikke fildeling uten profittmotiv. Ny teknologi gir oss som kulturbrukere enorme muligheter. Venstre mener regler om opphavsrett ikke skal stå i veien for den frie kulturen.

Det er ikke mulig å demme opp for fri informasjonsflyt med virkemidler som kveler kulturens livsgrunnlag. Mer musikk, kultur og informasjon gjør oss til mer skapende og mer informerte mennesker. Dersom det betyr at det blir vanskeligere for noen kunstnere å leve av å selge det de skaper, så må vi kompensere for det. Det har vi råd til.

Da det for noen tiår siden ble mulig å kopiere kassetter, opplevde vi samme protest fra bransjen. Den gang ble saken løst ved at det ble lagt en avgift på kjøp av kassetter, og så ble disse midlene tilført kulturlivet.

Fildeling kan også bidra positivt for artister. Det gjør musikken kjent, gjerne uten å gå veien om platebransjen. Det øker interessen for konserter, og det kan bidra til at noen kjøper mer musikk etter å ha funnet smakebiter gjennom internett.

Venstre mener også at en fritt må få kopiere egeninnkjøpt musikk fra ett medium til et annet, for eksempel fra CD til MP3-spiller, eller fra video til DVD.

Agder har et rikt kulturliv. Ikke minst innen musikk, med Quarten i Kristiansand, og fra i sommer Hovefestivalen på Tromøya. Venstre tror veien til et enda rikere kulturliv både her og andre steder ikke går gjennom reguleringer og forbud, men gjennom åpenhet og deling av kulturuttrykk.

Hilsen
Dag Vige (Venstres gruppleder)
Melinda Kvinlaug (Venstres førstekandidat)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**