Verdens miljøverndag 5. juni — tenke globalt, handle lokalt

Miljøverndagen den 5. juni bør få oss alle til å stoppe opp og tenke litt over situasjonen. Miljøutfordringene er mange og store, og klima får med rette nå størst oppmerksomhet. Kloden har uten tvil helseproblemer, og det kreves handling om ting ikke skal gå riktig galt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Diskusjonen om hvor mye Norge kan kjøpe av CO²-kvoter utenlands er noe meningsløs. Vi burde heller straks brette opp ermene å gjøre det som gjøres kan, – både nasjonalt og lokalt. Det vil helt sikkert svi, men det vil svi ennå mer i fremtiden om vi ikke handler nå.
Kongsberg kommune trenger derfor nå både en lokal klimahandlingsplan og konkrete tiltak for å redusere lokale utslipp av CO² og andre klimagasser.
Konkret kan vi for eksempel redusere bilbruken ved å satse ennå sterkere på sykkelbyen og ved å styrke kollektivtibudet. En skyttelbussrute fra Knutepunktet til Næringsparken bør etableres. Dette kan få mange av pendlere fra bil til tog og buss. Men det vil også være et godt tilbud til Kongsbergfolk som jobber i Næringsparken. Og hva med å etablere “bysykler”? Slike tiltak reduserer ikke bare CO²-utslippene, de fjerner også bilkøene gjennom byen.
Kongsberg kommune kan også bidra ved å sette mer fokus på ENØK-tiltak og å legge til rette for alternative oppvarmingsformer (som jordvarme og bioenergi). Å legge om fra oljebasert til mer miljøvennlige oppvarmingsformer i kommunale bygg, bør være en selvfølge. Likedan å velge biler med miljøvennlig drivstoff når den kommunale bilparken etter hvert fornyes.
Vi trenger som sagt en lokal klimahandlingsplan, men vi må også gripe de muligheter vi ser umiddelbart. Et godt eksempel på at kommunen har grepet mulighetene er kraftverket basert på gass fra avfallsplassen i Gomsrud, – som vi kunne lese om i Lp sist lørdag.
Men miljøvern er mye mer enn globale klimautfordringer. Det handler også om vårt nærmiljø her i Kongsberg. At vi har ren luft og rent vann, at vi bevarer et biologisk mangfold, og at vi tar vare på kvalitetene og særpreget by- og bomiljøet i Kongsberg har.
På en miljøverndag må vi heller ikke glemme at vi skal hegne om de flotte natur- og friluftsområdene vi har rundt byen. Og selvsagt må vi sørge for en buldrende Nybrufoss og reint vann i Lågen også i fremtiden.
I lokalpolitikken kan partiene være med å bidra til miljøriktige løsninger i saker der kommunen avgjør, – Kongsberg Venstre søker å gjøre det. Partiene kan også være med å påvirke fylkeskommunal og nasjonal politikk gjennom partiorganisasjonene.
Men vi kommer ikke utenom at både vårt globale og vårt lokale miljø også er avhengig av hva vi alle, du og jeg, som privatpersoner gjør av valg i hverdagen. Lar vi bilen stå når vi like gjerne kan gå eller sykle? Sorterer vi søpla? Sløser vi med strømmen? Ingen forventer at vi bare skal være miljøvennlige, men alle bør kunne bidra noe.
Ha en fin miljøverndag!

Ellen Korvald, Kongsberg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**