Drammens Tidende 15.08.07: Alt er mulig i Hurum… med Venstre på vippen

Det ligger an til en valgthriller i Hurum der nær sagt alle konstellasjoner er mulige. På vippen balanserer en selvsikker Marianne Arctander (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


(Trykket i papirutgaven til Drammens Tidende)

Marianne Arctander med datter

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Hun er et barn av flower powergenerasjonen og spaserer barbeint bortover asfalten med yngstedatter Julie (3) på slep. Hun har ikke problemer med å si at hun er veldig liberal og at hun mer enn gjerne tar en diskusjon om legaliserng av hasj til medidinsk bruk.
– Vi har stor takhøyde i Venstre og bruker tid på skikkelige debatter før vi tar et endelig standpunkt, forteller hun engasjert. Men i valgkampen er hennes fremste mål å få til et maktskifte i Hurum. Drammens Tidendes meningsmåling viser da også at det blir et ulidelig spennede valg i den sjarmerende kommunen ved Oslofjorden. De fleste konstellasjoner er mulige, og med en stor vet-ikke-gruppe, er nå det meste åpent.

Avviser
I dag er det Roger Ryberg (AP) som regjerer i Hurum, med solid støtte fra SV, Senterpartiet, Krf og et splittet Venstre. Den ferske meningsmålingen fra Sentio Research AS har gjort for Drammens Tidende viser imidlertid at det sosialistiske samarbeidet er i ferd med å rakne. AP og SV stuper og mister til sammen tre mandater i kommunestyret. Fra før har Venstre og Krf inngått en intensjonsavtale med Høyre for å få til et maktskifte. Og arkitekten bak det hele er Marianne Arctander.
(Note: Det er ikke inngått en formell, skriftlig avtale, leders anmerk.)
– Vi ønsker å tilby velgerne et annet alternativ. Vi mener det er på tide å gi makten tilbake til de folkevalgte slik at vi kan få en mer helhetlig utvikling i Hurum. I dag styres utviklingen av investorer som får det som de vil av kommuneadministrasjonen. Resultatet blir en oppspalting av kommunen. Dette kan vi takke AP og Frp for, som er beruset av investorenes kortsiktige tenkning. Vi har et 20-30-årsperspektiv på vår satsing, men det er ikke alltid vi klarer å nå fram med det, forklarer Arctander.

Dersom dagens meningsmåling blir valgresultatet, kunne Vestre sikret et ikke-sosialistisk flertall med Høyre og Frp. Venstre kunne også ha skaffet seg innflytelse i et sosialistisk samarbeid. Dagens sosialistiske allianse overlever nemlig ikke uten støtte fra Venstre. Men Arctander avviser blankt både Frp og AP.
– Vi vil hverken at Frp eller AP skal styre. De vil innebære en helt annen kurs enn det Venstre vil. Da blir vi heller i opposisjon, sier Arctander, og påpeker at hun ønsker å være tydelig på dette overfor velgerne. – En stemme til Venstre er ikke en stemme på Frp, understreker hun.

Skuffet
Hun håper imidlertid at SV vil gi sin støtte til Venstre og hennes borgerlige avtalepartnere i Høyre og Krf. Men det har ikke SVs førstekandidat Brit Riise-Fredheim noen planer om. – Selv om vi har mye til felles med Venstre i miljø- og utbyggingssaker, så er det helt uaktuelt å gå inn i et borgerlig samarbeid, forsikrer Riise-Fredheim overfor Drammens Tidende. – Heller ikke hvis du blir fristet med en varaordførertittel? – Nei, det kjøpslår vi ikke om, er hennes klare melding.
Arctander mener dette er overraskende. – Jeg trodde SV og AP var på kollisjonskurs. De har jo vært mer på linje med oss i debatten rundt utbyggingen av Sætre og Sandspollen. Likevel har ikke Arctander mistet troen, og oppfordrer nok en gang til å støtte Venstre. – Nå må de ta et valg, sier hun.

Avhengig
Men selv om både SV og Senterpartiet skulle ende opp i Arctanders alternative team, har de likevel ikke nok mandater til å danne flertall. Til det er Frp rett og slett for stort. Med en fremgang på hele 7,7 prosentpoeng og tre nye mandater, er de plutselig kommunens nest største parti.
– Vi er helt avhengige av Frp hvis vi skal få til et bredt borgerlig samarbeid, innrømmer Høyres ordførerkandidat, Bjørn Glenne. Men Høyre og Frp klarer ikke flertall alene i Hurum. Og så lenge Arctander avviser Frp, er spørsmålet om Krf og Senterpartiet vil samarbeide med ytterste høyre for å få til et maktskifte i Hurum. De to partiene sier imidlertid til Drammens Tidende at de er lunkne til et Frp-samarbeid, men at de ikke vil si noe om dette før valget. – Dette blir rett og slett veldig spennende, konkluderer Glenne (H)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**