Skal vi begynne å gjøre noe for miljøet folkens?

“Forbud som legges på utenfra lykkes sjelden, men når en legger det på seg selv, har det avgjort en god virkning”.
Mahatma Gandhi

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Jeg tror vi må begynne å innse at sjansene for at presidentene Bush, Hu og Putin kommer til å sette seg ned på Camp David, for sammen å kutte militærbudsjettene, dele all teknologi og sammen legge grunnlaget for en bærekraftig fremtid, er like lite sannsynlig som at alle stemmesedlene i året valg i Drammen ikke hadde en “hjelpende” hånd.

Det er et faktum at grunnen til at det aldri har blitt noe sus over Kyoto-avtalen, er at de største CO2 “bidragsyterne” USA, Kina, India og Australia har valgt å stå utenfor. Den eneste landet som kunne ha presset de andre inn er USA. USA ønsket ikke å ratifisere Kyoto-avtalen da avtalen er bygget opp slik at USA måtte betale mer enn Kina og India, da Kina og India regnes som u-land i avtalen. Det republikanske flertallet mente dette ville gi bl.a kinesisk og indisk industri en farlig fordel. Så da var det takk og farvel til en felles miljøavtale. Fakta er, at så lenge nøkkelen ligger i hendene på stormaktene vil de alltid bruke frykten for de andre som unnskyldning for egen videre økonomisk utvikling.

Drammen-avtalen
Det er her vi kommer inn. Historien forteller oss er at forandringer kommer gjennom folket. Venstre er blitt stemplet som et parti med store ord og liten handling, og mange vil nok mene forslaget jeg kommer med her er nok et eksempel på dette. Men da bør du kanskje prøve å ta inn over deg slagordet: frihet – mer ansvar.

Søppel

Foto: Microsoft

Det jeg ser for meg er en individrettet Kyoto-avtale. Jeg ser for meg at alle innbyggere i Drammen over 16 år gis muligheten til å signere sin egen en avtale kalt “Drammen-avtalen” der de personlig forplikter seg til å redusere sitt CO2-utslipp, og samtidig godtar at deres CO2-utslipp er offentlig.

CO2-prising av alle varer
Før en slik avtale kan starte må man kunne ha et greit system for å bergne CO2-utslipp, et felles målesystem, ikke noe personlig utfylling om kvelden. Faktisk er det ikke så vanskelig, men det krever at alt du kjøper får en CO2-pris, i tillegg til kroneprisen. Systemet omfatter CO2-merking av alt vi kjøper. Eksempel: en pakke lomper pris NOK 10, CO2-pris 30 kg (regnet ut fra hvor mye CO2 som ble produsert for å produsere og frakte varen til butikken). Tanken er at på samme måte som når du handler kommer utgiften rett på nettbanken din, vil CO2-utslippet havne rett på CO2 -kontoen din.

Klok av skade

Smøla-ordfører Iver Nordseth vil flytte vindmøllene til havs.

Foto: Ellen Kvalsund

I lærdom av Kyoto-avtalens svakheter, er “Drammen-avtalen” konstruert slik at man skal minske gratispassasjerene, med bruk av pisk og gulrot. Som jeg nevnte ovenfor, så jeg for meg at alles CO2- forbruk skulle være offentlig, på samme måte som skattelistene. Det finnes en uvurdelig sikkerhet og press i dette. I “Drammen-avtalen” finnes det ikke noe mulighet til å kjøpe CO2-kvoter. Jeg tror de må ha vært godt nede i de japanske flaskene da dette punktet ble føyd til i Kyoto-avtalen. Gulroten i avtalen er et navn i historiebøkene, jeg tror nemlig det er større sjanse at Hansen, Pettersen og Knutsen redder miljøet enn Bush, Hu og Putin. "Drammen-avtalen" vil bidra til å gjøre folk mer beviste og på sikt tvinge markedet og staten til å legge til rette for mer miljøretta løsninger.

Jeg vet det finnes mange folk som er frustrert over hvordan dagens politikerne håndterer miljøet, men husk Martin Luther King kloke ord “den største tragedien er ikke onde menneskers brutalitet, men gode menneskers taushet”. Er det noen flere som er med?

Fredrik Vikse

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**