17. mai og flagg

Flagget, eller rettere sagt flaggene, har fått en del oppmerksomhet før feiringen av årets 17. mai. Kan man feire dagen ved å vifte med andre flagg enn det norske flagget i rødt, hvitt og blått?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Argumentene for kun norske flagg i barnetoget har fokusert på at 17. mai er Norges bursdag, det er Norges nasjonaldag og at det således er en feiring av Norge som nasjon. Jeg stiller meg tvilende til holdbarheten i denne argumentasjonen.

Hvis vi skal snakke om når Norge ble Norge og når dette landet har bursdag, så er 7. juni er mye "riktigere" dato å feire. Norge som en moderne nasjonalstat ble til 7. juni 1905, når landet endelig ble fritt og selvstendig. Hvis man skal ta utgangspunkt i Norge som nasjon, folk, kultur, så er vel samlingen etter slaget ved Hafrsfjord et bedre utgangspunkt for feiring?

La oss gå tilbake til Eidsvold 17. mai 1814 og minne oss selv på hva som skjedde der og da? Det enkle svaret er at Grunnloven ble til. Men hva er så stort med det da?

Norges grunnlov bygget på de ideer som grodde frem blant borgerne i slutten av 1700-tallet, ideer om likhet, brorskap (fellesskap) og frihet. Borgerne har ukrenkelige rettigheter, vi fikk den første menneskerettighetserklæringen på denne tiden. Grunnloven nedfelte noen prinsipper for statsstyringen som ivaretar borgernes rett til å delta, vi fikk en mer demokratisk styreform. 1814 og 1815 markerte også slutten på Napoelonskrigene i et krigstrøtt Europa.

Kjenner vi etter så er det faktisk disse idealer vi feirer. Vi feirer og markerer alle menneskers rett til et verdig liv, vi feirer og gleder oss over at vi lever i et velfungerende demokrati, og vi feirer og verdsetter fred og frihet.

Jeg synes det hadde vært flott om alle som deler disse verdier og idealer er med og feirer dagen. Gjerne med alle verdens flagg.

Gratulerer med dagen!

Fylkesleder i Buskerud Geir Stave

Foto: Tove Kristiansen

Hilsen Geir Stave,
leder Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**