– Fred er å skape

Torsdag kveld møtte mellom 120-150 mennesker opp i fakkeltoget for fred. Arrangørene, Nils Justvik og Petter N. Toldnæs, var svært fornøyd med arrangementet, og i appellen gjorde de Nordahl Griegs ord til sine. Appellen var skrevet av Toldnæs og framført av Justvik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


I dag er vi samlet her for å vise at vi bryr oss om hva som skjer i Midt-Østen. Vi bryr oss når sivile blir offer for militære overgrep, og vi bryr oss når sivile blir offer for terrorisme.

I Gaza lider innbyggere under manglende legehjelp, mangel på medisiner, mangel på mat, mangel på elektrisitet og mangel på vann. Over 700 palestinere har til nå blitt drept i denne krigen. En tredel av disse er barn! Dette er grufullt. Dette er fullstendig uakseptabelt! Det er fullstendig uakseptabelt at Israel med viten og vilje fratar en og en halv million mennesker mat og andre livsnødvendigheter. Vi mener at en slik politikk ikke kan forsvares med å vise til sikkerhetshensyn eller andre hensyn. Den må derfor stanses umiddelbart!

I Israel lever befolkningen i konstant frykt for raketter. Stadige rakettangrep, både fra Gaza og Libanon, gjør at sivilie lever i utrygghet. Dette kan ikke fortsette!

Vi ber om at rakettangrepene som palestinske grupper, bl.a. Hamas står ansvarlig for, opphører. Disse har resultert i fire drepte og flere titalls sårede på israelsk side. Seinest i dag ble et eldrehjem truffet.

Vi ber også om at Israel øyeblikkelig stanser angrepene mot Gaza som har fått volden til å eskalere.

Både angrepet mot Gaza og angrepene mot Israel må opphøre!

Aldri før i den 40 år lange israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gazastripen har det vært flere drepte og sårede palestinere.

Opptrappingen av volden skjer på et tidspunkt da sivilbefolkninga på grunn av Israels blokade av mat og medisiner inn i Gaza allerede kjemper en daglig kamp for å overleve. I en Amnesty-rapport fra mars 2008 ble det vist til at over 80% av palestinerne i Gaza var avhengig av humanitær hjelp. Beklageligvis slipper ikke tilstrekkelig med hjelpemannskaper inn.

Vi ber det internasjonale samfunn om å gripe inn øyeblikkelig for å sikre at sivilbefolkninga som er rammet av krig, vold og terrorisme på begge sider får beskyttelse. Internasjonale humanitære organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner må få trygg adgang til Gaza.

Krigen i Gaza er nå inne i sin trettende dag. La oss håpe at det internasjonale samfunnet griper inn i konflikten, og at vi ikke trenger å telle dager lenger. Krigens grusomheter kan aldri forsvares, og det er alltid sivilbefolkningen som må lide i væpnede konflikter.

En palestinsk dame fikk spørsmål fra Norsk Folkehjelp om hva som trengs aller mest på Gazastripen nå. Mat eller medisiner? Hun svarte: Vi trenger bare fred!

Nordahl Grieg formulerte det svært enkelt: Krig er forakt for liv – fred er å skape

Takk for oppmerksomheten og takk for at dere bryr dere!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**