Utenpå krangler de — men inni er de like

Boye Bjerkholt og Roger Axelsson er uenige om Norge skal søke EU-medlemskap i neste Stortingsperiode. begge medlemmer i Venstre, begge er valgt til kommunestyrene i henholdsvis Skedsmo kommune og Ullensaker kommune, og begge skal delta på Akershus Venstres årsmøte til helgen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Der vil de delta i utforformingen av Stortingsprogrammet som Venstre skal gå til valg på til høsten, og de vil stå på hver sin side i avstemningen om Norge skal søke EU-medlemskap.
Roger Axelsson er blant dem som mener at Venstre fortsatt skal si nei til norsk EU-medlemskap.

— Jeg er forberedt på å komme i mindretall i Akershus, men jeg er ikke sikker på om det blir flertall for en EU-søknad når saken endelig skal behandles på Venstres landsmøte i Stavanger i april, sier Roger Axelsson.

Roger Axelsson

Foto: Christoffer Biong

— For fire år siden ble det flertall for nei-siden, med kun fem stemmers overvekt. Partiet er delt på midten i saken, og det var jeg og to til som skapte nei-flertallet, fleiper han.

Boye Bjerkholt tror også det blir en jevn avstemning på landsmøtet, men håper på at det blir et ja-flertall.

Boye Bjerkholt

Foto: Venstre

— EU er i dag den største og viktigste arenaen for politisk samarbeid i Europa, hvor felles utfordringer møtes med felles løsninger. Gjennom EØS-avtalen og Schengen har Norge sagt ja til løsningene, men er ikke med når beslutningene tas. For meg som politiker, er det en uholdbar situasjon, sier Bjerkholt.

I fjor vinter jobbet Bjerkholt i tre måneder som praktikant for den liberale gruppen i Europaparlamentet, og fikk følge EU tett på innsiden. Han tror nordmenn flest ikke er klar over hvor mye deres hverdag påvirkes av de beslutningene som fattes i EU, uten at noen fra Norge er med i prosessen.

— Mye av det som kommer fra EU er bra. Det som fungerer for 27 EU-land fungerer som regel også bra for Norge. EØS-avtalen sikrer næringslivet og norske arbeidsplasser, og har dessuten ført til et reelt løft for norsk miljølovgivning, noe som Venstre har all grunn til å være fornøyd med. Men selv om resultatene ofte er gode, er det likevel noe veldig ubehagelig ved å ikke få være med når vedtakene fattes. Jeg ønsker ikke at Norge bare skal være en passiv mottaker av løsninger fra Brussel. Jeg ønsker at Norge skal være tilstede der løsningene utformes og der beslutningene om fremtidens Europa tas — både fordi det er viktig at vi her i nord blir hørt, men også fordi jeg tror vi kan ha mye å bidra med, sier Bjerkholt.

Både Bjerkholt og Axelsson er imidlertid opptatt av at det blir en ryddig prosess på Landsmøtet til våren. — Uansett utfall, kommer det til å være en stor minoritet i partiet som har en annen oppfatning, påpeker Bjerkholt.

— Det er også viktig å få fram at Nei-siden i Venstre skiller seg fra Nei til EUs argumentasjon, supplerer Axelsson. — Over 90% av verdens befolkning bor utenfor EU. Vi er ikke skremt av EU, men vi ser ikke poenget med medlemskapet. Det aller meste som kommer fra EU er flott. Men Venstres medlemmer er globaliserte, og vi tror på frihandel og synes at det er bra at folk søker arbeid og det gode liv på tvers av landegrensene. Tjenestedirektivet må innføres. Nei til EU er angstbitersk og vil ikke vinne neste folkeavstemning med å frykte EU.

— Det kan vi være enige om, avslutter Bjerkholt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**