Vigrid må bekjempes med ord, ikke boikott

De siste dagene har debatten rast i Buskerud: Skal Vigrid få lov til å stille til skoledebattene? Det er en viktig debatt, og mange faller i Vigrids egen usmakelighet når de argumenterer mot Vigrids rett til å stille til noe som fortsatt heter frie, demokratiske valg, skriver leder av Buskerud Unge Venstre Simen Eide i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Meningene er delte:

SOS rasisme vil totalforby organisasjonen Vigrid. Den holdningen har jeg skrevet om tidligere;

Unge Høyre ville en stund boikotte skolevalgene, men fikk ikke med seg resten av ungdomspartiene;
AUF og FPU ønsker å møte Vigrid med debatt, dette er også hva Unge Venstre ønsker.

Denne saken er todelt. For det første er det en feilslått strategi å boikotte skolevalgene.
Dersom ingen andre enn Vigrid stiller, betyr jo dette nettopp at de får all tiden til å øse ut sin rasistiske propaganda. Derfor bør både vi i Unge Venstre og andre partier være klare til å møte de rasistiske ytringer som Vigrid kan komme med, og slå tilbake med saklig og gode argumenter.

Stemmegiving

Foto: Microsoft

Den andre delen er av mer fundamental art. SOS rasisme, og til dels også Unge Høyre, har luftet tanken om at Vigrid ikke burde fått lov til å stille til valg i førsteomgang. Dette vil være å bruke Vigrids politikk som sin egen. Gjennom påskudd av at Vigrid er et rasistisk og diskriminerende parti ønsker man derfor å diskriminere de som har denne oppfatningen. I Norge har vi lange tradisjoner for ytringsfrihet og demokrati. Å nekte noen å stille til valg basert på deres meninger, uansett hvor forferdelige de måtte virke, er i direkte konflikt med den grunnidèen som det norske demokratiet er bygget opp under.

Å forby Vigrid vil ikke fjerne de rasistiske meningene, de vil kun gå under jorda. Det vil også forsterke et stakkarslig syn vigrid-medlemmene har på seg selv, og på den måten forsterke deres "kamp mot makthaverne".

Vigrid er ingen snille gutter, og skoledebattene i Buskerud kommer til å bli en god utfordring. Allikevel mener jeg det er riktig at de kan være der. Man må bekjempe rasistiske ytringer med ord, ikke gjennom diskriminering.

Simen Eide

Foto: Sandefjord Unge Venstre

Simen Eide
Leder
Buskerud Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**