Kristiansand – En by som sier Nei til dødsstraff

Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen og bystyremedlem Dag Vige lanserer Kristiansand som Norges første medlem i et internasjonalt fellesskap av byer som har erklært seg som motstandere av dødsstraff.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


For Venstre og partiets utenrikspolitiske talskvinne Anne Margrethe Larsen har engasjementet for menneskerettighetene alltid vært aller høyest prioritert. Dette var et sentralt budskap på arrangementene som Stiftelsen Arkivet avviklet i februar i år.

Dag Vige og Anne Margrethe Larsen

Nå foreslår Larsen og hennes partikollega i Kristiansand, Dag Vige, at bygningen Arkivet skal bli Kristiansands offisielle monument i en internasjonal markering av standpunktet “Nei til dødsstraff”

 Cities for Life

Cities for Life

som arrangeres hvert år av flere hundre byer rundt om i verden. Disse byene har valgt å markere sin motstand mot dødsstraff ved å delta i et fellesskap som er gitt navnet “Cities for Life”.

Dødsstraff har opp gjennom tidene vært praktisert i alle land og i alle verdenshjørner – også i Kristiansand. Den 30 november 1786 ble Toscana den første delstaten i Europa hvor dødsstraffen ble avskaffet ved lovforordning. Denne begivenheten feires hvert år på denne dagen ved arrangementer i 998 byer i alle verdensdeler.

Stiftelsen Arkivet - Cities for Life

De fleste av disse byene har pekt ut en bygning eller et monument som symboliserer byens motstand mot dødsstraff. Dette symbolske monumentet flombelyses den 30. november i forbindelse med markeringen.

Les mer om “Cities for Life” og markeringen i byene som sier “Nei til Dødsstraff” her.
Det finnes “Cities for Life”-byer i våre naboland, og i mange land i Asia, i Afrika (inkludert 2 byer i Kongo), i Europa og i Amerika – men ingen i Norge! Dette foreslår Venstrepolitikerne Anne Margrethe Larsen og Dag Vige nå å gjøre noe med.

I sin interpellasjon til bystyret skriver Dag Vige at avskaffelsen av dødsstraffen er en skjør grunnstein i vår sivilisasjon. Når stemningene endrer seg, har det vist seg alt for lett å endre prinsipielt standpunkt i synet på om det er riktig at samfunnet skal ha anledning til å straffe mennesker ved å slå dem ihjel.

Derfor er det viktig at man stadig hegner om prinsippet om at det for et sivilisert samfunn ikke er verdig å anvende dødsstraff. Dødsstraff strider mot retten til liv. Henrettelse er overlagt drap godkjent av offentlig myndighet. Det er en behandling av mennesker som fokuserer mer på gjengjeldelse og hevn enn på straff og forsoning.

Med dette oppfordres Kristiansand om å engasjere seg som første norske by i fellesskapet av byer rundt om i hele verden, “Cities for Life”, som sier: Nei til dødsstraff.

Les hele interpellasjonen undertegnet av Venstres bystyremedlem Dag Vige her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**