Utflytterdagen ble feiret

Tradisjonen tro ble utflytterne hedret Pinsedagen. For sjette år på rad ledet Hallstein Bast (V) sermonien og ønsket velkommen. Her er talen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Takk til Larvik Borgermusikk som løfter stemningen under bøkekronene denne morgenen – en nydelig morgen vi deler her i Bøkeskogen.

Det er sjette gangen jeg har vært med på pinsedagen i Bøkeskogen — slår aldri feil — fantastisk vær – igjen

Tema er som dere alle vet utflytterdagen. Dagen da vi befester båndene mellom de som dro herifra, og de som ble tilbake.

Pinse-2010

Det må være spennende tider for en utflytter å se hvordan Larvik er i endring. Vi ser håndgripelige forandringer i et ruvende strandhotell, i en Indre havn som er like grønn som bøken i dag og et småstripete kulturhus med skulpturer og skatere omkring. I tillegg til alt annet nytt vi ser gjennom bygg og arenaer i helt andre deler av byen.

Den største endringen gjenstår likevel – for hus, bygg og anlegg er ikke mer enn rammer og kan ikke bli annet. Det er ikke gitt at vi har et skapende og dynamisk samfunn om vi ikke ser på dem som bor der.

Og har vi forandret oss?

Nå står vi foran oppgaven det er å ta i bruk de mulighetene som er gitt, og da kan det hende vi må tåle å se oss selv i speilet med et kritisk blikk.

De harde verdiene- stål, betong, glass og penger har hatt gode levevilkår, men de verdiene er kanskje de minst interessante når det kommer til stykket?

Hva med det mer myke og mer varige som kunnskap og forskning,- som omsorg for hverandre – eller kunst og kultur?

Kanskje vi for eksempel skal komme oss mer ut blant folk, kanskje vi skal satse mer på skolen i Larvik, kanskje vi skal ønske helt nye næringer velkommen og kanskje vi skal glede oss over alle impulsene som kommer fra verden omkring oss gjennom innflyttere, innvandrere og gode naboer.

Det er sikkert mange grunner til å flytte ut av Larvik, jeg vet om tusen grunner til å flytte hit. Noen er gudegitt – som natur og beliggenhet, noen er bygget gjennom lang historie og noen har vi skapt akkurat nå.

Men det er borgere som er stolte av tradisjoner, forventningsfulle til fremtiden og åpen for forandringer som skal kjennetegne både byen og kommunen.

Og det er kanskje nettopp dette vi bør ha i mente – elsk Larvik dere utflyttere som representerer oss der ute – så skal vi love å forvalte og foredle byen vi har tatt ansvar for, og vi vil ta imot både innflyttere og innvandrere på den måten dere en gang selv ønsket å bli tatt imot, da dere flyttet ut.

Jeg vil ønske alle sammen hjertelig velkommen til en vakker morgen og til ord fra både ordfører og fra Gunvor Wittersø Skancke, begge fra Larvik, men aller først skal Borgermusikken spille koralmusikk for oss – vær så god.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**