Ingen beslutning om sjøkabel

Det er viktig å merke seg at det ikke er tatt noen beslutning om sjøkabel i Hardanger. Arbeidet med luftspenn igangsettes nå i de andre områdene. En ny utredning kan fort kunne gi beslutning om luftspenn i resten av Hardanger også, skriver Tore Hogstad, nestleder i Røyken Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Tore Hogstad, nestleder Røyken Venstre

Tore Hogstad, nestleder Røyken Venstre
Foto: Yngve Olsen Hvoslef

Vi har sett det før. Mongstad skulle være Norges månelanding med en teknologi uten sidestykke. Så ga en ny utredning regjeringen mulighet for en utsettelse på flere år. Årsaken var, ifølge regjeringen, at teknologien ikke var tilgjengelig ennå. Forskere og industri sier noe annet og imens sendes tonnevis med miljøgifter rett ut i atmosfæren.

Oljeboring ved Lofoten var nærmest besluttet, men det skal nå konsekvensutredes før endelig beslutning tas. Sterk motstand fra fiskerne og politisk press fra bl.a. Venstre er nok den egentlige årsaken.

 Kampen om Hardanger er langt fra over.

Kampen om Hardanger er langt fra over.
Foto: stock.xchng

Kampen har så vidt begynt
Riis-Johansen sa i juli at fremføring av strøm til Bergensregionen var svært grundig utredet og at beslutningen var tatt. Beslutningen var endelig og konsesjon var gitt av regjeringen. Nå skal det plutselig utredes på nytt og det er gitt klarsignal for å starte bygging av master i områdene utenfor Hardangerfjorden. Med referanse til Mongstad gir ikke dette noen god følelse for det endelige vedtaket. Med lekkasjer i løpet av utredningen om høyere fastutgifter på strøm og forsinkelser i byggeprosessen vil det fort bli “stuerent” med luftspenn over Hardangerfjorden. Kampen for sjøkabel er ikke over, den har så vidt begynt.

Arbeiderpartiet har ingen kultur for å ta beslutninger nærmest brukerne. Det er vel da kanskje ikke så overraskende at den politiske prosessen i denne saken ikke involverte lokale beslutningstakere i forkant av vedtaket.

Tore Hogstad, nestleder Røyken Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**