Meningsfullt arbeid, lav lønn

Statistisk sentralbyrå dokumenterer at lang utdanning gir god livsløpsinntekt. Med lang utdanning vil du få større muligheter til å bygge et fint hus, kjøpe hytte i et populært strøk, eie en dyr bil, gå i merkeklær, dra på ferieturer til eksotiske steder på jorda.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Eldfrid Hovden

Eldfrid Hovden
Foto: Jan E. Wilhelmsen

Hvis det er pengene som skal bestemme hva du vil studere, og senere jobbe med — kan du se på Aftenpostens oversikt i morgenutgaven 29.12.2010.

Lenger nede på samme side er det fire ungdommer som legger større vekt på en meningsfull jobb — enn på hvilken inntekt de kan vente seg å få. De har valgt å utdanne seg til førskolelærere. De vil ta vare på de små barna i samfunnet — de som er Norges framtid. En førskolelærers totale lønnsinntekter gjennom hele livet er mer enn to millioner lavere enn det sjefen i Statoil får i lønn for ett år (opplysning i samme avis).

Alle norske politiske partier setter mennesket i sentrum, vel å merke i teorien. De som arbeider med mennesker — barn og gamle og syke — er plassert nederst på SSBs lønnsoversikt. "Ingen utdanning" er en kategori som også gir høyere økonomisk uttelling enn "lærer", "sykepleier", "førskolelærer".

Hva slags samfunn er det vi ønsker oss?

Eldfrid Hovden, Asker

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**