Næringsarealer i Svebergmarka

Malvik Venstre er i mot utlegging av nesten 1000 mål næringsarealer vest for Vassåsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Nye Sveberg næringsområde vil ødelegge noe av det viktigste Malvik har å by på

Forslaget om å etablere et nytt næringsområde på Sveberg, vest for Vassåsen, vil ødelegge noe av det viktigste Malvik har å by på, nemlig muligheten for et godt bomiljø med nærhet til marka og et rikt friluftsliv.
Mandag 28. februar behandler kommunestyret forslaget til ny arelplan for kommunen, en av de viktigste sakene i denne perioden. I planen er det foreslått å avsette inntil 1000 mål til fremtidige næringsarealer øst for Vassåsen. Det vil si et område som strekker seg fra det allerede planlagte næringsarealet sør for E6 og innover til det nesten møter lysløypa vest for Stavsjøen.
En slik utbygging vil ha store natur- og miljømessige konsekvenser, samtidig som det vil gå utover marka som et viktig rekreasjons- og friluftsområde. Dette er bekreftet både gjennom kommunens egen konsekvensvurdering og en utredning gjort i regi av de som ønsker å bygge ut området. Riktig nok vil konsekvensene bli mindre om utbygging reduseres til under det halve, slik et alternativ går ut på, men fortsatt synes ulempen å være langt større enn fordelene.
Selv en redusert utbygging vil innebære betydelige terrenginngrep med blant annet gjenfylling av Stamtjønna og store masseforflytninger. Foruten at området i seg selv mister sin verdi som natur- og friluftsområde vil det også gå ut over miljøet omkring. Ikke minst vil det redusere tilgangen til marka for de som bor på Sveberg. I dag er området sammen med Vassåsen en brei grønn koridor som sikrer boligområdet på Sveberg tilknytning til marka. Om området skulle bli bygd ut som foreslått vil det ikke være mulig å bevege seg direkte inn i marka til fots eller på ski og sykkel. Foruten at dette vil være i direkte strid med den allerede vedtatte samfunnsdelen av kommuneplanen, vil det gå på tvers av både kommunens interesse og ansvar for å utvikle Sveberg som et attraktivt boligområde.
Fra de omkringliggende markaområdene vil et slikt næringsareal både bli godt synlig og hørbart, og ødelegge muligheten for både folk og dyr til å bevege seg fritt og uforstyrret i området. Konkret vil etableringen av et slikt næringsområde gå utover en viktig trekkvei for hjortevilt som gjør at vi i dag kan observere elg og rådyr i og rundt boligområdet på Sveberg. Videre vil en viktig biotop for skogsfugl gå tapt og området vil ligge tett på en spillplass for storfugl, noe som er viktig å bevare for å sikre bestanden. En utbygging vil også kunne gå ut over salamanderen, som er en truet skapning vi i Malvik burde føle et spesielt ansvar for, siden vi fortsatt har flere yngledammer i kommunen.
Marka innefor Sveberg er i dag utfartspunktet for mange, ikke bare de som bor i nærheten, og kan sammenlignes med bymarka i Trondheim. Å legge til rette for særlig arealkrevende næring i dette området, er å slå en ødeleggende kile i noe av det beste Malvik har å by på. Med de vurderinger som er gjort vet vi nok til å kunne si at ulempene blir større enn fordelene. Malvik Venstre vil derfor gå inn for at planen om Nye Sveberg næringsområde droppes og tas ut i sin helhet av kommunens arealplan.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**