– Må være mulig å ta utdanning som voksen

Tomb videregående skoles tilbud om ettårig agronomutdanning for voksne ble ikke tatt med i Kunnskapsløftet. Skolen protesterte på dette, men skolens søknad om opprettholdelse ble avvist. – Det må være mulig å ta utdanning som voksen. Dette skal jeg ta videre til Venstres stortingsgruppe, sier fylkestingskandidat Per Magnus Finnanger Sandsmark (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Sammen med Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn og Råde Venstres ordførerkandidat, Christian Holstad Lilleng, besøkte han onsdag Tomb videregående skole. Det er landets største landbruksskole, og har også utdanning innen bygg og anlegg, teknikk og industriell produksjon og påbygging til generell studiekompetanse.

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Per Magnus Finnanger Sandsmark
Foto: Helge Eek

– Det er viktig at vi ser på Tomb og andre private skoletilbud i videregående opplæring som en ekstraressurs for utdanning i Østfold, ikke som en byrde, sier Finnanger Sandsmark etter besøket. Tomb har omlag 240 elever, hvorav ca 50 er fra Østfold.

Informasjonsleder Kari-Mette Sundby orienterte grundig om statlige og fylkeskommunale rammevilkår for friskoler og naturbruksutdanninger.

Korn i solnedgang på Holm gård i Hurum. Landbruk.

Foto: Finn Dale Iversen

Østfold fylkeskommune må gi like gode rammevilkår for Tomb som andre fylker med elever på skolen. Venstre vil se på muligheten for å gi tilskudd til å oppgradere skolebygg og internat, forsikrer førstekandidaten.

Det er mange som arbeider i landbruket, men langt fra alle arbeider heltid. Derfor mener Tomb og andre landbruksutdanninger at skolen må legge til rette for at fremtidens agronomer også kan ha annen utdanning, og gjøre det mulig å utdanne seg til agronom og samtidig få studiekompetanse gjennom et fireårig studieløp.

– Dette skal jeg ta opp med Venstres stortingsgruppe, og vi skal spørre landbruks- og kunnskapsministrene om hva de skal gjøre med saken. Fremtidens landbruk krever kompetanse, enten du er heltids- eller deltidsbonde. Det må utdanningssystemet gjenspeile, mener Per Magnus Finnanger Sandsmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**