Bare lys kan drive ut mørke

Det utenkelige skjedde. Terrorangrepene i Oslo og på Utøya er av et slikt omfang at det nesten er umulig å fatte. Det er surrealistisk. Umulig å ta helt inn. At dette skjer her, i fredlige Norge. Så mange døde, så mange ungdommer med livet foran seg er borte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Det er enda vanskeligere å fatte at det er en av våre egne som står bak, drevet av et blindt hat mot det som vi andre egentlig har tatt for gitt: Demokrati, åpenhet, mangfold og humanisme.

De ufattelige ugjerningene som rammet vårt land for to uker siden, var et angrep på sentrale deler av vårt demokratiske styresett og vår demokratiske kultur. Vi har fått en ny tidsregning — før og etter 22. juli 2011. Vi er dypt rystet og sjokkerte over at vårt åpne og fredelige samfunn så plutselig er blitt rammet av en grusom forbrytelse mot menneskeheten.

Hva nå? Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Vårt svar er mer av det som gjerningsmannen hatet og som han ville ramme. Vårt svar er ikke hat eller hevn, men samhold, medmenneskelighet og frihet.

Jeg gjør Martin Luther King jr. sine ord til mine:
Mørke kan ikke drive ut mørke, bare lys kan gjøre det. Hat kan ikke drive ut hat, bare kjærlighet kan gjøre det.

Etter at den sterkeste sorgen er pleiet, trøsten har fått mulighet til å lindre og ettertanken bearbeidet, så skal vi ta fatt på framtiden. Sammen skal vi sikre og forsterke det mest dyrebare vi har felles; vårt demokrati og åpne samfunn – bygget på frihet, rettferdighet, trygghet og toleranse.

Gunn-Torill Homme Mathisen, førstekandidat i Hurum for Venstre

Foto: Finn Dale Iversen

Gunn-Torill Homme Mathisen

Førstekandidat
Hurum Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**