Tiggere og bevegelsesfrihet

I dagens Fædrelandsvennen kommenterer Venstres bystyrekandidat, Eva Kvelland, Hans Otto Lund sitt forslag om å etablere egne soner for tiggerne i Kristiansand. – Dette er nød, og nød løser vi ikke ved soneinndeling, uttaler Kvelland til avisen. Å frata mennesker bevegelsesfriheten er ikke Venstres løsning. Det gjør ingenting med verken nøden eller den aggressive tiggingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Høyres andrekandidat, Hans Otto Lund, tyvstartet valgkampen mens resten av det politiske landskapet holdt igjen etter de brutale angrepene på Norge 22. juli. Hans forslag om å etablere egne soner der tiggerne i byen kan oppholde seg, ble slått opp på www.fvn.no, 8. august. I følge oppslaget uttaler Lund: – La tiggerne få egne soner i Markens. Går de utenfor disse, så skal de jages vekk.

Kort tid etter angret Høyre-politikeren på tidspunktet for utspillet. Det skal han ha ros for.

Hender tigging tigger

– At Hans Otto Lund ikke klarte å forholde seg til den kollektive valgkamppausen er en sak i seg selv, men at han i tillegg bruker anledningen til å foreslå å innskrenke menneskers bevegelsesfrihet i det offentlige rom, er trist og skremmende, sier Venstres sjettekandidat, Eva Kvelland. For Venstre er det åpenbart viktig å fokusere på de utfordringene tiggingen fører med seg. Både den aggressive og pågående tiggingen – og bevisstheten om at det bak aktiviteten ligger mange skjebner og mye sosial nød. – Det er rettssystemet som kan begrense menneskers bevegelsesmulighet, ikke politikerne. Forslag som vil gjøre noe med de utfordringene tiggingen fører med seg, ønsker jeg velkommen. Utover det må vi begynne å behandle mennesker som mennesker, og nød som nød, kommenterer Kvelland. – Det er der vi har en jobb å gjøre.

Lund ønsker innspill på om forslaget er for snilt eller for strengt. Det er ingen av delene. Det er uverdig, utenkelig og kaldt. – Forslaget til Høyre vil skape et kaldere Kristiansand, avslutter Kvelland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**