Lillesand — en urban småby

Lillesands unike kvaliteter blir tydelig i sommermånedene, hvor det kresne, urbane Oslo inntar byen vår. Og vi er så stolte. Så glade hver gang de kommer. Det klinger i mynt, og køen på Kiwi grenser til å bli en sjarmerende opplevelse. En stund.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Nå har de trofaste turistene våre reist, og byen er atter bare vår. Lillesanderen puster ut, og nyter igjen småbystemningen og køfri handel. "Godt når de kommer. Godt når de drar."

Lillesand er midt i Agder, en super beliggenhet for næringsetablering. Her er kort vei til de andre sørlandsbyene, til Norge og til Verden, til tog, båt og fly.

Cecilie Thunem-Saanum Cecilie Thunem-Saanum er Venstres fjerdekandidat

Cecilie Thunem-Saanum Cecilie Thunem-Saanum er Venstres fjerdekandidat

Men likevel er det utfordringer i å drive butikk. Til høsten stenger lekebutikken i sentrum. Glæden stenger. Strikkebutikken har stengt. Flere flotte næringslokaler midt i byen vår står tomme. Sportsbutikken på Tingsaker mistet vi, og Narvesen la ned. Nå ryker visst både klesbutikk og bokhandelen der også.

Nye E18 gjorde veien ut av Lillesand kortere. Og veien inn til Lillesand sentrum lengre. Avstikkeren er ikke lenger en "skal bare"-svipp. Man må ta et aktivt valg om å bruke tid i Lillesand for å kjøre av fra E18. Vi vil gjøre valget enkelt!

La oss velge å se på sentrene som vår fordel: Flere enn før passerer Lillesand for å dra til eller fra endelig destinasjon. Her er vår gylne sjanse. Når vi først har en så engasjert og aktiv handelsstand og et så bredt tilbud, så la oss sørge for at enda flere vet om det og at flere bruker byen vår. Så får vi heller se gjennom fingrene med at de er på vei til eller fra. Bare de stopper hos oss. To, tre timer i Lillesand er påfyll på tanken, være seg på spaser-, handle- eller caféturer.

Den som har besøkt byen vår, kommer garantert tilbake. Og det beriker oss på det ene eller andre vis. Hver gang.

For meg, en selvstendig næringsdrivende som har hele Agder som arbeidsplass, opplever jeg stadig at næringslivsledere, offentlig ansatte og butikkeierne i Agder skryter av Lillesand. De handler nemlig her, de som har oppdaget hva vi har å tilby. Den frustrerende delen er at ikke enda flere vet om det unike sentrumstilbudet. Og at for få ser de mulighetene som byr seg frem fra mørke vinduer i ledige næringslokaler. Vi må vise frem Lillesand, også til den fastboende sørlendingen.

Lillesand Venstre jobber for at flere næringsdrivende skal få øynene opp for den unike beliggenhet byen vår har. Vi vil ha flere bedrifter hit, både nyetableringer og eksisterende firmaer. Hva med en å fylle et av de tomme lokalene med nyetablerte og/eller små bedrifter? Vi har et par slike dynamiske miljøer allerede, i Strandgata 10 og 6. La oss jobbe sammen for å få flere!

Vi er glade for tilflytterne, og vi vil selvsagt ha flere når voksesmertene avtar. Utfordringen nå er å få egdene til å jobbe, handle og oppholde seg enda mer i Lillesand. Selvsagt skal alle på IKEA, og på Sørlandssenteret. Dét må bli vår fordel. For da kan man selvsagt svippe innom Lillesand, om det blir enda bedre kjent hva vi har å by på; et kompakt, koselig sentrum spekket med et bredt utvalg av butikker, caféer, kultur og turområder.

Vi i Venstre ønsker at bykjernen vår skal by på lekeplasser, miljøgater, flere benker og bredere fortau. Og vi vil jobbe for et større parkeringsanlegg som samler bilene nær handlegatene.

Vår by er fantastisk, med høyt og bredt aktivitetsnivå og mange ildsjeler som bidrar. Dét er attraktivt for flere en de nær 10000 innbyggerne. Lillesand Venstre vil fremme det unike tilbudet. Lillesand er urban. Vi har hva et hvert godt storbysentrum har; butikkutvalget, infrastrukturen, skolen, biblioteket, grøntområdene, strendene, utsikten, kulturen, caféene og mangfoldet. Og så har vi det de fleste storbysentra bare kan drømme om; nærheten, særpreget og miljøet.

La oss gjøre Lillesands urbane kvaliteter enda bedre, enda mer kjent, enda mer tilgjengelig. For alle aldersgrupper, alle myke trafikanter, småbarnsfamilier, pensjonister og bevegelseshemmede. Og for de næringsdrivende fra byene rundt oss. For dem som ikke bor her: Det er attraktivt å være her og å jobbe her.

Cecilie Thunem-Saanum
Fjerdekandidat, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**