Bedre velferd der du bor

Regjeringens heseblesende hastverk med å innføre samhandlingsreformen før ting er på plass, slutter ikke å forundre meg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Medisin, helse, lege, piller

Foto: Microsoft

Fra 2012 skal kommunene ta mot utskrivningspasienter fra sykehusene og ta større ansvar for rehabilitering og forebygging. Det er dette som kalles samhandlingsreformen. Venstre mener det er bra at flere helsetjenester flyttes nærmere innbyggerne, men vi er redde for at det løftet som pasientene trenger ikke blir gjennomført, fordi reformen tres ned over hodet på kommunene i ekspressfart.

For så lenge kommunene ikke får vesentlig økte bevilgninger fra staten og ikke tiltrekker seg flere og dyktigere fagfolk, er Venstre redde for at dette blir en reform gjennomført ovenfra, på politikernes premisser, ikke nedenfra, til pasientens beste.

Som mange andre kommuner, sliter Hurum i dag med å få endene til å møtes med stadig større krav til tjenestene sine og stadig færre penger å bruke på drift og vedlikehold. Venstre er redde for at samhandlingsreformen ikke tar inn over seg at pasientene trenger gode institusjoner og flere fagfolk til å følge dem opp når kommunene skal overta oppgaver fra sykehusene.

Helse, sosial

Foto: Luth

Dette er ressurser som det faktisk er manko på i kommunene i dag. Å tro at man kan gjøre noe
med denne problemstillingen over natten, er i beste fall naivt. Disse utfordringene tar det tid å få gjort noe med. For det tar tid å utdanne leger, sykepleiere og helsefagarbeidere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.
Det vil bli et enda større behov for fagpersoner med ulik spesialkompetanse når samhandlingsreformen innføres. Hvem skal da for eksempel betale for etterutdanning eller spesialisering for sykepleiere i kommunehelsetjenesten? De færreste har råd til å ta permisjon fra jobben for å studere på fulltid uten å få en kompensasjon som monner på familieøkonomien.

For at kvaliteten på helsetjenestene skal bli god nok, må vi ha sterkere kommuner med ressurser til å ta vare på pasientene sine. Regjeringen er ikke villig til å ta de grepene som trengs for at vi skal få flere og bedre helsetjenester nærmere folk. For Venstre handler velferd om pasienten og den som gir velferd og omsorg. Da må staten legge til rette for at kommunene kan gi varm velferd når innbyggerne trenger det.

Gunn-Torill Homme Mathisen, førstekandidat i Hurum for Venstre

Foto: Finn Dale Iversen

Gunn-Torill Homme Mathisen
Førstekandidat
Hurum Venstre

Innlegget er trykket i Røyken og Hurums Avis 01.09.11.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**