Det beste er i midten

Forsida på siste ukes Våganavisa gir uttrykk for at privatiseringslysten i Vågan Venstre er voldsom. Privatisering er imidlertid ikke et mål i seg sjøl for Venstre, og Vågan Venstre går ikke til valg på at vi vil privatisere kommunale velferdstilbud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


For oss i Venstre måles velferdssamfunnet etter hvordan vi tar vare på de svakeste. I Norge er det ikke lenger viktigst å gi mer til alle, men å gi mer hjelp til enkeltmennesker som virkelig trenger det.

Historiene om de som ikke får de helsetjenestene de trenger, er for mange. Det gjelder eldreomsorg, psykiatri, rehabilitering og tilbudet til rusavhengige. Venstre vil ha mer velferd der du bor, og vi vil at langt flere helse- og omsorgstjenester skal utføres lokalt. Vi vil gi hjelpen nærmest mulig den enkelte borger og pasient. Dette krever sterkere og større kommuner, sterkere lokaldemokrati og mer lokalt ansvar.

I Venstre er vi mer opptatt av om velferdstjenestene er gode, enn av hvem som utfører dem. Det er det offentliges ansvar å ha et tilbud til brukerne. For brukerne er det kvaliteten på tjenesten som er avgjørende, ikke hvem som leverer den. Venstre har ikke som mål å bruke private tjenester i alle sammenhenger, men det finnes ei rekke ideelle organisasjoner og private institusjoner som gir gode omsorgstjenester. Disse organisasjonene og institusjonene følger samme standarder for sine tjenester som offentlige institusjoner, og de gir et verdifullt bidrag til den norske velferdsstaten.
For de som dekker valgkampen blir det kanskje mest fres over debatten med ei polarisering av synspunkt. For brukerne, alle innbyggerne i landet som i ulike livsfaser trenger et vidt spekter av velferdstilbud, står imidlertid ikke valget mellom en sterk offentlig sektor eller ei storstilt privatisering. De gode politiske løsningene ligger i balansen mellom dette, midt på den politiske skalaen. Det er her Venstres sosialliberale løsninger befinner seg. Vågan Venstre kan vurdere privatisering av omsorgsoppgaver dersom privatiseringa ikke svekker tilbudet til brukerne og ikke reelt sett presser kommunebudsjettet ytterligere.

Anja Johansen,
førstekandidat for Vågan Venstre og femte kandidat for Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**