Interpellasjon: Et liv på vent

Norge er blant de mest restriktive landene i Europa overfor innvandrere uten lovlig opphold. I motsetning til de fleste andre europeiske land har ikke Norge noen form for amnestiordninger for innvandrere som har oppholdt seg ulovlig i lang tid i landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Petter Natanael Toldnæs

Foto: Marcus Kjeldsen

Vi har flere ganger blitt kritisert av FNs høykommissær for flyktninger for vår behandling av asylsøkere – og da særlig mindreårige. Videre er det kritisk at disse menneskene, og da spesielt barna, ikke blir gitt anledning til å leve et verdig og meningsfylt liv i påvente av en endelig avklaring av sin videre skjebne, da rettigheter som fastlege, bankkonto, mobilabonnement og midlertidig oppholdstillatelse nektes dem. Den rød-grønne regjeringens behandling av problemet er uverdig for hvert enkelt menneske som lider denne skjebnen, men er også et samfunnsproblem gjeldende over hele landet.

I Lillesand bor familien Tunc med fem barn. De har bodd på asylmottak i 9 år og alle barna har tilbrakt hele eller mesteparten av sitt liv i landet, snakker bare norsk og anser seg som norske. Likevel er de avskåret fra grunnleggende rettigheter og tjenester. Dette er uholdbart! Som i alle andre saker med barn involvert må hensynet til barna veie tyngst.

Det skal selvfølgelig være et mål at så få som mulig oppholder seg ulovlig i Norge, og vi støtter arbeidet med å opprette frivillige returordninger og støtter også at det skal være mulig å bruke tvang der det er nødvendig. Likevel er mange av de asylsøkere som har fått avslag urneturnerbare, noe vi ikke kan lukke øynene for.

På bakgrunn av dette ber jeg ordføreren svare på følgende:
1. Vil ordføreren jobbe for at familien kan få bli i Lillesand?
2. Vil ordføreren jobbe for at asylsøkere kan gis muligheten til å arbeide mens søknaden behandles eller fram til det er mulig å returnere asylsøkere?
3. Vil ordføreren engasjere seg for at barna kan få samme rettigheter som andre barn har?

For Venstre,

Petter N. Toldnæs

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**