Lillesand Frp misbruker vindmøllesaken

Frps Arne Gulbrandsen bruker vindmølledebatten til billige poenger og for å markere seg og sitt parti. Dessverre så setter han seg ikke godt nok inn i saken. Hadde han gjort det, så ville han visst at det nødvendigvis ikke er noen motsetninger mellom Agder Venstres forslag om en samlet plan for vindkraftverketableringer i Agder og Lillesand Venstres standpunkt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

vindmøller fornybar energi framtiden vind kraft vindkraft miljø

Det kan slå uheldig ut å kaste seg på den første og beste vindkraftplanen som dukker opp uten å tenke helhetlig, siden det er snakk om installasjoner som krever relativt store inngrep og båndlegger store arealer i lang tid. Etter hvert som mer informasjon har havnet på bordet er politikernes skepsis til Havguls prosjekt både i Lillesand og Grimstad økende – uavhengig av grunneiernes innstilling. Grunneiernes arbeidsutvalg har fremmet en rekke argumenter som taler mot denne konkrete kystnære etableringen, men vårt parti har likevel, i likhet med de fleste øvrige partier i bystyret, sagt at vi ønsker mer informasjon på bordet før vi tar et endelig standpunkt i saken, og at vi vil at grunneierne skal bli hørt. Ensidig negativt fokus på vindturbinkraftverk er ikke ønskelig, men det risikerer vi å få i fortsettelsen hvis forslagene som kommer bærer preg av å være nokså tilfeldige og ikke som en del av en gjennomarbeidet, helhetlig plan. Også noe så grunnleggende som å få fastslått hvilke deler av fylket som har nok middelvind til å kunne forsvare etablering av vindturbiner bør inngå i en slik samlet vurdering.

Begge fylkeskommunene på Agder har en offensiv målsetning om å utvikle regionen som et kraftsentrum for klimavennlig produksjon og distribusjon av fornybar energi fram mot 2020. Det var i lys av dette at Agder Venstre kom på banen med sitt initiativ om en helhetlig plan. Gjennomføres en samlet plan der egnede vindturbinområder pekes ut, hindrer vi at dette går på bekostning av andre viktige arealkrevende formål som vekstområder rundt bysentra, friluftslivsområder og andre viktige naturområder. Også grunneiernes arbeidsutvalg mot vindturbiner i Lillesand og Grimstad har faktisk foreslått en samlet plan for fylket som et alternativ.

Petter N. Toldnæs
Leder, Lillesand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**