Veien videre for Munch-museet

I bystyrets møte 14. desember vedtok et flertall bestående av Ap, SV, Frp, Rødt og MDG å forkaste de delene av reguleringsforslaget for Bjørvika som omfattet Lambda. Venstre er bekymret for hvilken betydning dette vil få for den videre prosessen for å etablere et Munch-museum tilpasset den store kunstsamlingen Oslo kommune forvalter, men har ikke gitt opp å få bygget et spektakulært museum på Norges flotteste tomt i den nye fjordbyen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


— Dagens vedtak er på mange måter et ikke-vedtak, sier Venstres gruppeleder Toril Berge.
— Partiene som nå har gått sammen om å forkaste Lambda er ikke enige om et alternativt forslag, bare om at man skal utrede to forskjellige muligheter som kun har det til felles at de ikke ligger i Bjørvika. Dermed stanser dessverre arbeidet opp for en periode, men når byrådet kommer tilbake med nye utredninger til sommeren, vil Lambda-prosjektet fortsatt ligge der som en del av bystyrets beslutningsgrunnlag, sier Berge.

— Det er ingen tvil om at Lambda er det beste alternativet, sier nestleder i byutviklingskomiteen Espen Ophaug, og uttrykker skuffelse over at Ap og SV har latt seg lure av Frp til å stanse prosjektet. — Det er ingen overraskelse at det viktigste for Frp er å unngå å bruke penger på kultur, men at Ap og SV lar dem få gjennomslag for denne politikken er frustrerende, sier Ophaug, som i sitt innlegg i bystyredebatten sa at Tøyen i stedet for Munchmuseet bør få et vitensenter i forbindelse med Botanisk hage og Naturhistorisk museum, sammen med et nytt veksthus. Dette vil gi området det løftet det trenger, og være et tilbud som kommer beboerne til gode, i motsetning til et Munchmuseum som først og fremst besøkes av turister.

— Alt i alt var bystyrets vedtak en skuffelse for Venstre, og et nederlag for alle som bryr seg om Munchs kunst og ønsker å vise den frem i så gode omgivelser som mulig, sier Berge, men påpeker at hun likevel ikke ser helsvart på situasjonen. — Venstre er overbevist om at Bjørvika fremdeles er det riktige valget for byen og Munchs kunst, og det vil bare komme enda tydeligere frem når de andre utredningene er gjort. Derfor ser vi på dagens vedtak som en utsettelse mer enn et endelig tap, avslutter Berge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**