Privatisering av likestilling

Høyre og FrP mener at det ikke er politikeres oppgave å tenke på likestilling i samfunnet. Derfor legger de ned likestillingsprisen som Buskerud fylkeskommune pleier å dele ut. De mener de bare har ansvar for likestilling i egne organisasjoner, skriver Ulla Nordgarden, styremedlem i Buskerud Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Ulla Nordgarden

Ulla Nordgarden
Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Jeg blir matt. Mener virkelig unggutta i H og FrP at det norske samfunnet er blitt så likestilt, at politikerne kan out source ansvaret for det videre arbeidet? Det er positivisme som er like naiv, som den Popper beskrev vitenskapen til å være.

La oss ta noen eksempler fra Norge (de vet antagelig at kvinner ikke har det godt i utlandet). Krisesentrene fylles opp av kvinner på flukt fra voldelige menn. Kvinner voldtas på grunn av klesdrakt. Kvinner tjener 85% av det menn gjør, uavhengig av utdannelse, svangerskap og ledererfaring. Kvinner i offentlige stillinger tjener mindre enn menn i offentlige stillinger. Kvinner som har krevende yrker får kritikk for å være dårlige mødre. Kvinner som ikke ammer får kritikk for å være dårlige mødre.

Dette (og masse, masse annet) mener H og FrP at privatpersoner får fikse selv. Det er ikke politikernes oppgave å blande seg.

Blir provosert
Jeg kan bli lettere provosert når disse partiene avblåser klimakrisen, trapper opp oljeutvinning og utrydder ulven. Jeg blir lettere provosert når disse partiene river ned verneverdige hus og erstatter dem med brutalitetsarkitektur. Jeg blir lettere provosert når de tror elever blir flinkere av å få karakterer i barneskolen, eller at gruppestørrelser på 30-40 elever er helt greit. Jeg blir derimot kraftig provosert når de privatiserer likestilling. Når to gutter som ikke har passert 30 snakker om at dette temaet ikke hører til politikken.

Vel. Jeg håper dere ikke tenker at den etnisk norske kulturen er likestilt, og derfor er alt bra, og vi bryr oss ikke så mye de andre kulturene. Jeg ønsker ikke å tro, at dette er måten dere ser politikernes ansvar på.

Vi har ikke likestilling, i noen norske kulturer, og vi vil heller aldri få det om ikke samfunnet via politikere jobber sammen mot det.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**