Pendlerutfordringer hemmer utvikling

“Spikkestadbanens pendlerforening” kjemper i disse dager for å beholde dagens reisetid ved Spikkestadbanen og for å opprettholde Hallenskog og Åsåker som stasjoner. I denne kampen har jeg savnet støtte fra min hjemkommune Hurum. Vi er da vitterlig flere huringer som daglig blir berørt av dette ved at vi benytter Spikkestadbanen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Selv flyttet jeg til Tofte for ca. et halvt år siden og som pendler til Oslo fant jeg raskt ut at den beste, om ikke den eneste, måten å komme seg greit på jobb er å kjøre bil til Røyken stasjon og så ta toget derfra. Dette fungerer fordi det føles effektivt. For like mye som avstander, så handler daglig pendling om effektivitet. Man kan være villig til å forflytte seg langt om det bare føles effektivt. Dette er noe av det kampen står om ved Spikkestadbanen. En forlengelse av reisetiden på 20 min. per dag, pga omlegging til lokaltog mellom Asker og Oslo, er helt uakseptabelt!

 Hurum har et ineffektivt busstilbud for pendlerne.

Hurum har et ineffektivt busstilbud for pendlerne.
Foto: Sesselja Bigseth

I tillegg har vi som bor her ute en ekstra utfordring, siden det eneste kollektivtilbudet med buss er så ineffektivt at det ikke utgjør noe reelt alternativ på daglig basis. Den ene bussen som går fra Tofte til Røyken stasjon om morgenen bruker 30 min. lengre tid enn om man kjører med bil. Jeg vil minne om at når vi kjøper månedskort fra Oslo til Røyken, så gjelder dette helt til Tofte. Vi betaler altså for en tjeneste som ikke fungerer.

Samarbeidspartiene i Hurum, H, V, Krf og Sp, gikk til valg på utvikling av kommunen. Tiden er kommet for å tenke fremover. Når en kommune ønsker seg befolkningsvekst så er det først og fremst de unge man tenker på — unge familier som kan slå rot og bli boende i mange år. Disse har ofte en stram økonomi og ønsker gjerne en rimelig bolig og gode oppvekstvilkår for barn. Hurum burde være attraktivt i så måte.

Personlig kjenner jeg flere som synes Hurum høres forlokkende ut fremfor et sprengt boligmarked i Oslo. Det første spørsmålet som imidlertid alltid dukker opp er; hvordan er det å komme seg på jobb? Kollektivtransport er altså en viktig faktor. De fleste unge par har kun én bil (om noen) og ønsker av den grunn å benytte kollektivtransport til og fra arbeid. Og dette må skje effektivt, man har gjerne barn som skal bringes og hentes i barnehagen.

I dag har Oslo-området blitt ett stort arbeidsmarked, og tanken om at både mor og far jobber samme sted som de bor, er urealistisk. Med prosjekter som Tofte Strand, Storsand og nå utviklingen av Engene i Sætre er det på tide at kommunen legger en totalplan for pendlersituasjonen på halvøya.

 Hurum og Røyken bør begge kjempe for Spikkestadbanen, mener Anne Sofie Riseng.

Hurum og Røyken bør begge kjempe for Spikkestadbanen, mener Anne Sofie Riseng.
Foto: Microsoft

I samarbeidsavtalen som posisjonen i Hurum skal styre etter, heter det at de ønsker å knytte seg sterkere opp mot Røyken stasjon. Når det nå er søkelys på Spikkestadbanen, bør kommunen gjøre felles sak med Røyken og jobbe for Spikkestadbanen på to områder. For det første bør de gi sin støtte til pendlerforeningen på vegne av oss huringer som benytter banen. For det andre bør det jobbes for forlengelse av banen helt ut til Tofte.

Jeg leser i RHA 2/2 at rådmannen går inn for tog til søndre Hurum på sikt. Bra er det, men alle vet at det tar tid å planlegge nye togtrasséer, så dette er slett ikke noe å vente med. Jernbanedirektør Elisabeth Enger gikk 16/2 inn for å styrke intercity-satsingen rundt Oslo. Det er naturlig å se på en utvikling av Spikkestadbanen i sammenheng med dette. Her har politikerne en jobb å gjøre!

Fordelene ved å bygge ut Spikkestadbanen er flere:
1. Flere destinasjoner: Spikkestadbanen vil dekke behovet for pendlerne som jobber på vestsiden av Oslo; Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, Nationaltheateret, Oslo S.
2. Banen ligger der (halve jobben gjort) og den fungerer godt.
3. Kollektivsatsning utenom en overbelastet motorvei.
4. Jo flere som benytter seg av banen, jo mer stabil vil den bli. Det blir vanskeligere for NSB å omdirigere togene når det står flere mennesker på perrongen(e).

Som nevnt tidligere er kollektivtilbudet i Søndre Hurum spesielt dårlig og det er få unge utenfra som velger å etablere seg her. Et klikk på SSB’s hjemmesider viser også at det er flere eldre beboere på Tofte enn andre steder i Hurum. Om utbyggingen av Tofte Strand blir realisert, vil et fungerende kollektivtilbud være avgjørende for om disse boligene blir førstegangshjem for unge eller hjem-nr-2 for godt voksne. Liggetiden for salg av boliger synes også å være lengre her ute.

Idylliske Tofte trenger med andre ord flere glade barn og en fremtid for ungdommen som allerede bor her. Et bedret kollektivtilbud vil være et løft i den retningen!

Anne Sofie Riseng

Foto: Privat

Anne Sofie Riseng
Styremedlem
Hurum Venstre

Innlegget er trykket i Røyken og Hurums Avis 05.03.12.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**