Hurum del av nytt regionssamarbeid i Buskerud

Hurum, Røyken og Lier kommuner går sammen og danner en ny region etter at de tidligere i år gikk ut av Drammensregionen. De tre kommunene har mange felles utfordringer å samarbeide om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Hurum, Lier og Røyken vil forene krefter.

Hurum, Lier og Røyken vil forene krefter.
Foto: Microsoft

14. mars var ordførere, varaordførere, opposisjonsledere og rådmenn fra de tre kommunene samlet for å konstituere samarbeidet på Haugestad i Lier. I herskaplige omgivelser ble man enige om forslag til vedtekter for den nye regionen og områder for samarbeid.

Det er klart at man ønsker å samarbeide om mer samferdselsmidler til regionen, markedsføring og næringsutvikling, samt helseutfordringer. Vann og avløp er også et aktuelt område.

Den nye regionen som består av Hurum, Røyken og Lier kan bli fylkets største med over 55 000 innbyggere. Røyken blir vertskommune for regionssamarbeidet. På møtet ble vedtatt at Røykens rådmann søker fylkesmannen og fylkeskommunen om samme status som øvrige regioner i fylket, samt søker om medlemsskap i Osloregionen.

Varaordfører i Hurum, Gunn-Torill Homme Mathisen (V), er fornøyd.

 Varaordfører Gunn-Torill Homme Mathisen har tror på en slagferdig ny region.

Varaordfører Gunn-Torill Homme Mathisen har tror på en slagferdig ny region.
Foto: Finn Dale Iversen

– Jeg mener dette blir bra. Vi blir sterkere sammen. Hurum, Lier og Røyken har mange felles utfordringer og er mye mer ensartede enn det de åtte kommunene i Drammensregionen var. Jeg tror vi tre lettere blir enige om veien framover enn det det var mulig å få til i den gamle regionen der Drammen var storebror, sier hun.

Spesielt håper hun at man får til et samarbeid om etablering av botilbud for de med rusproblemer og de med dobbeldiagnoser, både rus og psykiatri.

– Dette er dyre tilbud å få på plass og nettopp derfor vil det være nyttig å gjøre dette sammen. Hver kommune alene har ikke bruk for så mange plasser, men å kjøpe disse eksternt er svært kostbart, sier Homme Mathisen.

Regionrådet skal bestå av kommunenes ordførere, varaordførere, og leder for det største opposisjonspartiet i kommunestyret. Rådet skal være regionens styrende organ. Rådmennene møter i rådet med tale- og forslagsrett. I tillegg vil det være en årskonferanse hvor formannskapene møter. Regionrådet skal ha møte annenhver måned. Rådet har ansvaret for å utarbeide forslag til strategier for regional utvikling.

Forslagene fra konstitueringen skal behandles i de tre kommunenes kommunestyrer.

Les oppslag i Røyken og Hurums Avis:
Disse kan bli størst i Buskerud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**