Råde ut av ROBEK-listen alt i 2013?

– Jeg hadde trodd det skulle ta lengre tid, men etter signalene fra Fylkesmannen å dømme ser det ut at vi kan klare å komme oss av ROBEK-listen allerede neste år, forteller en tydelig lettet Venstre-leder Christian Holstad Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 H/FrP/V i Råde har fått godkjent 2012-budsjettet av Fylkesmannen og kommunen kan være av ROBEK-listen allerede i 2013.

H/FrP/V i Råde har fått godkjent 2012-budsjettet av Fylkesmannen og kommunen kan være av ROBEK-listen allerede i 2013.
Foto: Elisabeth Krathe Steve

For det er ikke til å stikke under en stol at Lilleng har vært klar og tydelig på at han ikke liker at Råde har vært på ROBEK-listen. – Nei, jeg har nok vært rimelig skarp i kritikken mot dem som har sagt at det ikke er noen fare å stå på ROBEK-listen, smiler Lilleng. – Jeg hadde trodd at det kunne ta både to og tre år før vi kom oss av den, men vi i Venstre har hatt som et av de viktigste målene for inneværende periode at vi skal av den listen så kjappt som mulig.

Budsjettet godkjent
Fylkesmannen har godkjent Høyre/FrP/Venstres vedtatte budsjett for 2012, og har i godkjennelsen lagt vekt på at det er avgjørende at Råde kommune betaler ned resten av det gjenstående overforbruket fra tidligere år i 2012. – Det er strenge regler for hvor mange år man kan bruke på å nedbetale et slik overforbruk, og derfor er det avgjørende å betale ned resten i år. Klarer vi det har Fylkesmannen uttalt at vi er ute av ROBEK-listen idet 2013-års budsjett blir godkjent av ham.

Tøfft 2012
Lilleng mener det bør være mulig, men sier samtidig at det blir et veldig tøfft år. – Det blir et knallhardt år for alle kommunens virksomheter, men klarer vi oss gjennom 2012 blir det betydelig lettere i 2013. De nærmere 10 millioner kronene vi må bruke av kommunens totalbudsjett på gammel gjeld i 2012 blir jo “frigjort” til å bruke på andre ting i 2013.

Lilleng minner om at dersom kommunen ikke klarer å nedbetale gjelden på tilfredsstillende måte er det ikke lenger bare Fylkesmannen som henger over Råde, men faktisk også Kommunaldepartementet som truer med å legge kommunen under deres administrasjon, tilsidesette Rådmannen og sette sine egne folk inn i administrasjonen. – Det er mye bedre at vi selv kan styre hvor det skal strammes inn enn at departementet tar over. Det vil antakelig svi mye mer enn det vi legger opp til nå, avslutter Lilleng.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**