Innlegg: Smålig omkamp

Venstres Eva Kvelland har et leserinnlegg i dagens Fædrelandsvennen. Her responderer hun på Sissel Andersens (Frp) ønske om omkamp om sanitæranlegget til tiggerne. –
Velg dine (om)kamper med omhu, Sissel. Du vil kunne risikere å oppleve at det er viktigere å kjempe for mennesker, enn mot dem, skriver Kvelland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Etter den siste tids oppslag om færre tiggere, færre klager og om tiggere som får jobb i Kristiansand, velger Sissel Andersen (Frp) å sende et nytt spark i retning romfolket. Denne gangen ved å slå ny politisk mynt på en sak som tidligere har fostret både sinne og forakt. Før sommeren vedtok bystyret å sette opp et sanitæranlegg med toaletter og dusj på KMV-tomta. Nå vil Frp at vi skal snu. For å “være før var”, i følge Andersen. Jeg blir forundret over forsøket på omkamp i en nylig tapt sak, men jeg blir mer overrasket over at noen i fullt alvor tror at det er muligheten til å gå på do som får fattige mennesker til å ta valget om å komme til Kristiansand.

Tigger

I sommer har media hatt stort fokus på romfolk som reiser til Norge for å jobbe eller tigge til livets opphold. Spesielt den krevende situasjonen i Oslo har stått på dagsorden. Det samme har den forakten og det hatet som gror både i åpent lende og i mer eller mindre anonyme nettdebatter. I Kristiansand synes jeg situasjonen har vært litt annerledes i år. Mens vi både i fjor sommer og i forbindelse med bystyrets debatt og vedtak om å sette opp sanitæranlegget, opplevde en aggressiv og tidvis hatefull debatt, har vi de siste månedene sett en litt annen stemning. Nå leser vi oppslag som sier “færre tiggere, færre klager”, og “tiggere får jobb”. På forsommeren kunne vi også lese om familien Miclescu som ønsket å bosette seg her, skaffe seg jobb og få barna inn i norsk skole. Politiets registreringsordning kan fortelle oss at det nå er drøyt 50 registrerte tiggere i kommunen. Flesteparten av disse er romfolk. I en by med over 80 000 innbyggere, er det en forsvinnende liten andel.

Et flertall i bystyret har vedtatt å sette opp et sanitæranlegg, og et forsøk på omkamp er intet annet enn en smålig kamp mot en veldig liten og svak gruppe mennesker i Kristiansand. Jeg har flere ganger opplevd å bli kalt naiv i debatten om tigging og tiggere. Men dersom Sissel Andersen, eller andre, tror at det er ei brakke med toaletter og dusj som gjør at mennesker fra andre deler av Europa kommer til Kristiansand for å tigge, så er det fristende å sende superlativer om naivitet i retur. Jeg tror ikke jeg tar meg vann over hodet om jeg sier at de er her utelukkende for å tjene penger – ved å tigge i gatene, men helst gjennom å jobbe. Om noen mener jeg tar feil, så vil jeg anbefale dere å gå direkte til kildene. Dere finner dem blant annet i Markens og tidvis under Vesterveibroa.

Velg dine (om)kamper med omhu, Sissel. Du vil kunne risikere å oppleve at det er viktigere å kjempe for mennesker, enn mot dem.

Eva Kvelland
Bystyrerepresentant for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**