Ingierstrand bad fredet

I forbindelse med fredningen av Ingierstrand bad åpnes dørene til anlegget mens det ennå er under restaurering. Byråd Hallstein Bjercke (V) deltar på markeringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Hallstein Bjercke.

Foto: –

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), deltar i dag på fredningsmarkering for Ingierstrand bad. Publikum gis anledning til å se anlegget mens det fremdeles er under restaurering. Det var Ola Elvestuen (V) som i 2004 fremsatte et forslag i bystyret om å sette i stand anlegget. Ingierstrand bad er et av de funksjonalistiske hovedverkene i Norge, og har en høy arkitektonisk og kulturhistorisk verdi.

– Når anlegget står ferdig neste sommer, vil det bli et utrolig flott tilbud til befolkningen i Oslo og omegn, sier Bjercke. – Her møtes folkehelse og kulturopplevelse på en strålende måte, samtidig som det bidrar til at Osloregionen blir et enda mer attraktivt område å bo og leve i.

Anlegget ble bygget av og eies av Oslo kommune men ligger i Oppegård kommune. Ingierstrand bad ble tegnet av arkitektene Eivind Moestue og Ole Lind Schistad, og ble fullført i to trinn. Den første delen av anlegget med bl.a. stupetårn, omkledningspaviljong, liten restaurantbygning basert på friluftservering og en mindre administrasjonsbygning stod ferdig i 1933. Øvrig bygningsmasse inkludert restaurant med innendørs servering og utendørs sirkulært dansegulv ble anlagt på et høydedrag syd for badeområdet året etter.

Ingierstrand Bad

Foto: Andreas Beer Wilse, Oslo Byarkiv

Ingierstrand bad representerer sammen med Hvalstrand bad (1933-34) og Sundøya ved Tyrifjorden (1930-31) unike eksempler i nordisk sammenheng på fritidsarkitekturen som vokste frem på 30-tallet. Med unntak av Arne Jacobsens Bellevue (1930) ved Klampenborg utenfor København, finnes det ingen lignende eksempler fra mellomkrigstiden i nordisk arkitekturhistorie.

I de siste to årene har Oslo kommune igangsatt betydelige arbeider på Ingierstrand bad. Rehabilitering av stupetårn, brygge og nå istandsetting av restaurantbygningen. Til sammen er det bevilget ca 50 millioner til disse arbeidene.

For Venstre er dette stedet et godt eksempel på den norske ideen om at flotte fritidsområder, og strandlinjen spesielt, skal være tilgjengelig og åpent for alle, Det var tanken da stedet ble bygget på 30-tallet, men er minst like viktig i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**