Flere førstegangsvelgere til urnene!

Venstres bystyregruppe ber Lillesand kommunen opprette lokale for forhåndsstemming ved Møglestu videregående skole. Vi trenger å øke valgdeltagelsen blant de yngste velgerne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


INTERPELLASJON OM Å SENKE TERSKELEN TIL VALGLOKALET FOR FØRSTEGANGSVELGERNE

Valgdeltagelsen blant førstegangsvelgerne i Norge er langt lavere enn blant befolkningen som helhet. Ved stortingsvalget i 2009 var valgdeltagelsen på 57 % og i 2005 på 55,3. Til sammenligningen var valgdeltagelsen blant alle velgerne henholdsvis 76,4 % (2009), 77,4 % (2005).

Fra venstre: Jens Olai Justvik, Petter Natanael Toldnæs og Ole Morten Mouridsen

Foto: Lillesands-Posten/Carl Christian Engstad

Lillesand Venstre mener at terskelen til valglokalet bør senkes for førstegangsvelgerne. Dette kan gjøres ved at valgstyret vedtar å opprette lokale for forhåndsstemming ved Møglestu videregående skole. Dette må naturligvis skje i samarbeid med skolen og i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune som skoleeier. Ved å ta dette opp nå, i underkant av et år før valget, bør dette gi valgstyret god nok tid til å ta forslaget med i sine planer for valgavvikling.

Ved å gi elevene anledning til å forhåndsstemme på skolen de går på, vil man nå ut til en svært stor andel av førstegangsvelgerne. Samtidig vil det ikke bety så mye om det er skoledebatt eller valgtorg som arrangeres. Elevene, velgerne, får mulighet til å innhente informasjon om partiene gjennom den ordinære valgkampen; fra partiene selv, fra media, og fra nettsider — og selv avgi stemme når man måtte ønske det i den perioden valglokalet er åpent.

I 2013 er man i den unike situasjon at svært få, om noen, elever i videregående skole har vært med på skoledebatt og skolevalg tidligere. Dette er en god anledning til å prøve noe nytt; å gi elevene anledning til å forhåndsstemme på skolene de går på. Jeg vil derfor, på vegne av Venstres gruppe i Lillesand bystyre, stille følgende spørsmål:

– Vil ordføreren, som leder for valgstyret i Lillesand, ta initiativ til at det blir opprettet valglokaler for forhåndsstemming ved Møglestu videregående skole for elever som har stemmerett ved stortingsvalget 2013?

FORSLAG TIL VEDTAK:
1. Valglokale for forhåndsstemming for førstegangsvelgere ved stortingsvalget 2013 opprettes ved Møglestu videregående skole, forutsatt at fylkeskommunen som skoleeier gir sin tillatelse.

2. Bystyret ber ordføreren, som leder av valgstyret i Lillesand, ta kontakt med Møglestu videregående skole for et samarbeid om valglokale for forhåndsstemming for førstegangsvelgere ved stortingsvalget 2013.

3. Bystyret ber ordføreren, som leder av valgstyret i Lillesand, ta initiativ til at valgstyret søker Aust-Agder fylkeskommune som skoleeier om tillatelse til å opprette et valglokale for forhåndsstemming for førstegangsvelgere ved stortingsvalget 2013 ved Møglestu videregående skole.

4. Bystyret ber ordføreren, som leder av valgstyret i Lillesand, ta kontakt med Møglestu videregående skole for å få oversikt over hvilke kommuner som har elever ved disse skolene, slik at valgstyrene i disse kommunene kan kontaktes for å få utlevert manntall til bruk ved forhåndsstemming for førstegangsvelgere ved stortingsvalget 2013.

Petter N. Toldnæs
Gruppeleder (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**