Ta vare på Jessheims viktigste egenart!

Ullensaker er for tiden i en positiv og ekspansiv vekst. Vårt inntrykk er dog at det er noe manglende sammenfall mellom det som uttales som villet utvikling, og alle de større og mindre avgjørelser som faktisk tas.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Trollskogen

Foto: Sofie Borgen

Noe av utfordringen sett litt fra utsiden er at størstedelen av privat formue i kommunen er knyttet opp til eiendom. Dette er en bra, viktig og toneangivende kultur som uansett vil påvirke kommunens såkalte habitus (adferd – kultur). Det er i alle fall ett sterkt fokus på vekst, realisering av eiendommer, og ikke minst koblingen mellom verdirealiseringene og kommunens behov for å finansiere infrastruktur. Dette kan om man ikke er særdeles årvåken forskyve fokuset noe, i forhold til overordnede elementer som nettopp påvirker parametere i den egentlig ønskede utvikling

Vi ønsker bedre resultater i skolen. Tiltrekke oss såkalt kompetansearbeidsplasser, noen vil kanskje ønske en noe øket gjennomsnittsinntekt i kommunen. Alle disse forhold henger sammen. Vi har en flott befolkning i Ullensaker, og ønsker å tiltrekke oss enda flere innbyggere som generer ønsket kultur. Vi ser ett visst skille mellom de som har hatt sin oppvekst i kommunen og de som har flyttet inn i de senere år. Ofte har de nye innbyggerne gjort et aktivt valg og flyttet til noe annet. Annerledes enn Grünerløkka, Groruddalen etc. Den innbyggeren vi lettest kan tiltrekke oss, som passer for å oppnå positive effekter på elementene ovenfor er formodentlig familier som ser friluftsliv, mosjon og idrett som en viktig verdi. Dette passer også med ønsker om folk med høy kompetanse. Her er det en faktisk sammenheng. På den reelle urbane skalaen vil vi alltid være en god nr. 2, 3, eller sågar nr. 4 i regionen.

Idretten i Ullensaker har fått, og vil få mer fasiliteter til å ivareta dette elementet. Her har kommunen virkelig stilt opp. Det er vi stolte av.

Skal vi lete frem en egenart (noe som skiller oss fra de områder vi konkurrer med i regionen) er nettopp marka helt inn i sentrum, noe Kolbotn, Ski, Lillestrøm el.l. skal ha utfordringer med å kopiere. Store kjøpesentre, pene ampler i gågaten, eller fancy belysning kan alle kopiere. Ett fantastisk turområde helt inn i sentrum derimot er en absolutt egenart vi bør tenke oss nøye om før vi kaster vrak på. Dette er irreversibelt.

Kan love at man i Bærum er fortvilet over at Sandvika som kunne vært den hvite byen ved elven, tidlig ble overtatt av en ustoppelig vekstdynamikk. Veksten kunne man utmerket ivaretatt ved å regulere den inn i bakkant av byen.

Vi har en mengde arealer for å ivareta befolkningsveksten de nærmeste årene i og rundt Jessheim. Trafikkutfordringen er det kommet gode forslag og alternativer til. Gode analyser i forhold til utfordringen er også ukjent. Er skolebarn som må krysse Algarheimsveien på tidspunkter hvor trafikkbelastningen er stor, ett signifikant hinder for trafikk osv. Bør man skilte til Jessheim Øst, over Rambydalen ved Kløfta ?

Jessheimmarka mener vi er så viktig for å ivareta interessene ovenfor at ett omriss av marka nesten kunne vært en felles logo for markedsføring av Jessheim, enten man skal selge boliger, tiltrekke seg næring, eller markedsføring for nettopp å tiltrekke seg kompetansearbeidsplasser, og påfølgende innbyggere. Gå 500 meter og spenn på deg skiene!

Vi anbefaler sterkt å stoppe opp litt, og ikke la ubevisste vikarierende motiver påvirke oss til å presse igjennom omkjøringsveien, påfølgende boligbygging, eller var det motsatt? Benytt en allerede presset planavdeling i kommunen på andre områder i første omgang. Denne saken er særdeles viktig, og befolkningen på Jessheim er i ferd med å gi sine tydelige signaler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**