Halfdan Hegtun har gått bort

Bærum Venstres nestor Halfdan Hegtun gikk bort 1. juledag etter et kort sykeleie. Han ble 94 år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Minneord

Halfdan Anthony Hegtun, født 8.oktober 1918, døde på Bærum Sykehus 25.desember 2013. Våre tanker går i første rekke til Halfdans kone gjennom nesten 65 år, Ellen, og medlemmer av Halfdans nære familie. Halfdan Hegtun har satt store spor etter seg i norsk samfunnsliv. Han var en kjent journalist og NRK-personlighet, en betydningsfull rikspolitiker, humorist og forfatter.

Halfdan Hegtun avsluttet sitt politiske engasjement med flere verv for Venstre lokalt. Han hadde sitt siste kommunestyremøte i Bærum i en alder av 92 år. Med sin lange politiske erfaring og med sin allsidige kunnskap var Halfdan Hegtun høvdingen i Bærum Venstre. Men han var på ingen måte en selvhevdende eller dominerende høvding. Halfdan kunne hevde sine meninger og argumentere for dem, men som politisk kollega kunne han også være lavmælt, ydmyk og lyttende. Høvdingen Halfdan Hegtun var en hedersmann. Høvdingrollen hadde han i kraft av imponerende innsikt, levende interesse for menneskene rundt seg, en stor og sjarmerende personlighet, en alltid tilstedeværende humoristiske sans og slående replikker.

Halfdan hadde særlig to hjertesaker som kom tydelig frem i Bærumspolitikken. Han var for det første opptatt av å ta vare på de rike naturverdiene i Bærum og at bygda skulle bevare sitt grønne preg. Han mente det måtte være grenser for vekst og advarte mot de sterke utbyggingsinteressene som så sine muligheter for å tjene store penger nettopp her. Det var innbyggerne og ikke utbyggerne som skulle styre i Bærum.

Folkestyre og demokrati var da også hans andre store sak. Det skulle være et tydelig skille mellom folkevalgte organer og parti. Velgerne skulle i valg velge hvem de ønsket som sine representanter i styre og stell. Valgene var personvalg og partiene skulle være et redskap og ikke et mål. Halfdan ville ha få forhåndskumulerte, og han var nøye med at de personene som gjennom valgprosessen ble «vraket» ikke skulle ha samme innflytelse i politikken som de som ble valgt. De folkevalgte skulle stå personlig til ansvar overfor befolkningen som helhet, og ikke bare partiet. Han var fortørnet over partier som lot partitillitsvalgte ha stemmerett i kommunestyregruppene eller lot partiene styre de folkevalgte. Det mente han var respektløst over for velgerne, grunnleggende udemokratisk og i strid med god skikk for et folkestyre. Han var nøye med at Venstre fulgte demokratiets spilleregler her.

Halfdan fremhevet ikke sin egen rolle i Bærumspolitikken. Ved valgene både i 2003 og 2007 insisterte han på å stå på sisteplass på listen. Men i kraft av sine historiske meritter ble han allikevel valgt til kommunestyret. I 2003 som kommunestyremedlem og i 2007 som 1.vara. Halfdan var et godt trekkplaster å ha på listen og han fikk alltid mange personlige stemmer og slengere.

Ved valget i 2007 fordoblet Venstre sin oppslutning i Bærum, og vi økte fra 3 til 6 mandater. Og Halfdan lot seg nesten barnslig begeistre. På det første kommunestyremøte Halfdan deltok etter det valget utbrøt han på sitt typiske vis: «Her vrimler det jo av Venstrefolk».

Halfdan Hegtun var læremester for nye politikere i Venstre i Bærum, men han var på ingen måte noen belærende læremester. Snarere var han en mester i å stimulere kritiske spørsmål, dyp refleksjon, politisk strategi og utøvelsen av det muliges kunst. Evnen til å velge sine slag, se verdien av politiske allianser i enkeltsaker og inngå kompromisser til beste for Bærums befolkning var Halfdans store styrke. En strategi som ga lille Venstre god innflytelse i Bærumspolitikken.

På tross av store aldersforskjeller var det lett å finne tonen med Halfdan og mange fikk et personlig vennskap med ham. Han interesserte seg for det meste og kunne dele sine tanker og sin kunnskap på mange felt. Halfdans innsikt stakk ikke bare i dybden, men hadde også en imponerende bredde.

Halfdans hukommelse kom også hans venner til gode. Flere av oss fikk en hyggelig telefon på fødselsdagen, gjerne krydret med en godlynt og humoristisk kommentar.

Det føles rart å skulle lyse fred over Halfdans minne. På de arenaer der Halfdan deltok i Bærum er det ingen ufred å minnes. Selv om man kunne være grunnleggende politisk uenige med Halfdan skapte denne uenigheten ingen disharmoni eller uro mellom oss lokalt. I Halfdans tid var Venstre i Bærum en tett sammensveiset gjeng og Halfdan var en vesentlig del av limet.

Vi retter en takk til Ellen og de andre i familien som lånte Halfdan bort til oss. Stor takk til Halfdan for at vi i Venstre i Bærum fikk en del av ham, takk for at vi fikk lære ham å kjenne, og takk for at vi fikk ta del i hans kunnskap, erfaring og store personlighet. Takk for at vi fikk være Halfdans elever og takk for at vi fikk være Halfdans venner.

Tusen takk!

En høvding er gått bort. – Akershus Venstre

NRK om Halfdan Hegtun.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**