Halfdan Hegtun har gått bort

Halfdan Hegtun, en av Venstres mest markante politikere siden 60-tallet, sovnet inn 1. juledag etter kort tids sykeleie. Han ble 94 år gammel. – En høvding har gått bort, sier Siri Engesæth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Siri Engesæth intervjuet Hegtun i slutten av november. Her kikker de på historiske dokumenter om folketrygden.

Siri Engesæth intervjuet Hegtun i slutten av november. Her kikker de på historiske dokumenter om folketrygden.
Foto: Christoffer Biong

 Halfdan Hegtun satt på Stortinget fra 1965 til 1973. I 1993 var han igjen førstekandidat for Akershus Venstre.

Halfdan Hegtun satt på Stortinget fra 1965 til 1973. I 1993 var han igjen førstekandidat for Akershus Venstre.
Foto: Akershus Venstre

– Halfdan Hegtun var en stor og viktig mann for Venstre. Jeg hadde gleden av å møte han senest i november, og han hadde fortsatt den gløden ved seg som forklarer hvordan han kunne bli en så folkekjær person, sier Engesæth.

Halfdan Hegtun var norsk journalist og politiker. Han representerte Akershus Venstre, senere Det Liberale Folkeparti, på Stortinget fra 1965 til 1973. Det var en stor bragd og overraskelse at Venstre klarte å få et stortingsmandat fra Akershus. Hegtun var medlem av sosialkomiteen begge periodene han var representert på Stortinget, og var blant annet opptatt av sosial boligbygging.

– Hegtun er en viktig inspirasjonskilde for meg. Han er var en politiker som var nær folket og alltid opptatt av de svake i samfunnet. Han var både journalist, sosialpolitiker, forfatter og humorist. Det er imponerende, sier Engesæth.

Hegtun var medlem av Akershus fylkesting 1983—91 og av Bærum kommunestyre og formannskap 1991—99. Han hadde samfunnsengasjement helt til siste stund.

Engesæth møtte Halfdan Hegtun i sitt hjem på Jar i Bærum i November. Hun intervjuet Hegtun om hans lange liv i politikken. – Han hadde glimt i øyet helt til det siste. Jeg møtte han under fire uker før han døde, og da var gnisten fremdeles der, sier Engesæth.

– Jeg vil på vegne av Akershus Venstre takke Halfdan Hegtun for alt han har gjort for partiet og for at han har vært et flott medmenneske, sier Engesæth.

Andre om Halfdan Hegtun:
Erik Vigander, tidl. politisk redaktør i Budstikka:
– Han var en liberal politiker med stor sosial samvittighet. Han var flink å se mennesker både politisk og personlig. Som debattant var han strålende. Han kunne få kommunestyresalen til å brøle av latter med sine treffende kommentarer. Bærumspolitikken har helt klart mistet en stor profil.

Trine Skei Grande, Venstres leder
– Et stort livsverk står igjen etter Halvdan. Han var en av mine læremestere og et menneske som jeg hadde stor respekt for. Hans måte å drive valgkamp på var nyetenkende med et stort fokus på ombudsrollen og ansvaret folkevalgte har ovenfor de som har valgt dem. Han var også et flott bevis på at samfunnsengasjement ikke kjenner noen alder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**