Grønn utvikling av Holmen

Politisk uttalelse fra Akershus Venstres årsmøte etter forslag fra Asker Venstre og Siri Engesæth: Den nye kommunedelplanen for Holmen og Slependen området i Asker åpner for utbygging av urørt strandsone og for utfylling både i Holmenbukta og ved utløpet av Neselva. Venstre syns det er svært uheldig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Årsmøtet gjennomførte også en aksjon på lørdag med markering på Holmenskjæret.
Se her for oppslag i Budstikka,

Den nye kommunedelplanen for Holmen og Slependen området i Asker åpner for utbygging av urørt strandsone og for utfylling både i Holmenbukta og ved utløpet av Neselva. Venstre syns det er svært uheldig.

Dessverre inneholder planen åpning for stor utbygging i strandsonen og utfylling både i Holmenbukta og ved utløpet av Neselva. Foto: Christoffer BiongBorgild Tenden, Ingvild Vevatne, Abid Q. Raja, Siri Engesæth og resten av Akershus Venstre aksjonereFoto: Christoffer BiongI januar ble det vedtatt kommunedelplan for Holmen og Slependen området i Asker. Det er mye positivt i planen, og Fjordbyen Holmen kan bli flott. Dessverre inneholder planen også åpning for stor utbygging i strandsonen og utfylling både i Holmenbukta og ved utløpet av Neselva. Neselva må bevares og kultiveres som et av de viktigste laks og sjøørret-førende vassdrag som drenerer til Oslofjorden i Akershus. Dette er svært uheldig og kortsiktig. Vi tror ikke dette er i tråd med hva beboere i Asker ønsker, verken nå eller i fremtiden, Det er fullt mulig med en skikkelig og fremtidsrettet utbygging av fjordbyen uten den skaden det nå legges opp til.

Siri Engesæth

Foto: Gisle Bjørneby

Hva er problemet? Det er vedtatt bebyggelse på de artsrike kantsonene til Neselva og det er boligbygging langt nedenfor hundremetersbeltet. I tillegg har planen ikke tatt inn over seg det som kommer av klimaendringer. Kommunen utsetter seg for både prosessmessige forsinkelser og økonomisk erstatningsansvar dersom man gir tillatelser til å bygge i områder som kan ha risiko for skade.

Venstre mener slutt-behandlingen av kommunedelplanen for Holmen og Slependen burde vært utsatt. Før sluttbehandling burde det vært på plass en risiko- og sårbarhetsanalyse som viser alle risiko- og sårbarhetsforhold i området i tråd med kravene i Plan- og bygningsloven. Og kommunens prinsipper om bygge- og anleggsfrie soner langs alle vassdrag må ikke fravikes i dette sårbare og flotte naturområdet.

Ingvild Tautra Vevatne

Foto: privat

Vi mener følgende burde vært lagt til grunn før endelig behandling av planen:

Utbygging i strandsonen mellom Fekjan og sjøen konkretiseres og begrenses i høyde og omfang.
Grøntområdet ved Holmenskjæret sikres for allmennheten og bevares uten flytting av opplagsplass for båter inn på dagens grøntområde.
Opparbeiding av pollen og utfylling i strandsonen ved Neselvas utløp foretas ikke.
Kantsonen BAF-sonen (bygge og anleggsfrie-sonen) langs Neselva opprettholdes og søkes utvidet for å gi elven større plass. Et endret – klima er ventet å øke problemene med flom i slike mindre vassdrag.
Søndre del til B1-opmrådet sikres for fortsatt jordbruksproduksjon.

Venstre vil bevare folks tilgang til sjøen. Vi vil jobbe for å forhindre at kortsiktige beslutninger fører til utrydding av biotoper og våre flotteste områder. Sjønære områder er under stort byggepress. Venstre vil verne verdier for fremtiden, og ikke la kortsiktig jag ødelegge for fellesskapet.
Grønn utvikling av Holmen!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**