Nominert: Sissel og Tor Erling Gransæther på Eplegården

Hvert år deler Hurum Venstre ut sin miljøpris. I år er Tor Erling og Sissel Gransæther på Eplegården blant de nominerte. Vi har vært på besøk for å lære mer om produksjonen av epler og opplevelser på Eplegården på Storsand.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Miljøpris

Foto: Tore Nilsen

Miljøprisen
I følge statuttene tildeles Hurum Venstres Miljøpris enkeltpersoner, organisasjoner eller foreninger som på en særlig fortjenestesfull måte ivaretar eller utvikler natur og bomiljø i Hurum Kommune.

Prisen deles ut på verdens miljødag 5. juni.

Nominert nr. 1: Sissel og Tor Erling Gransæther
Eplegården ligger ved Oslofjorden på Storsand. Etter 13 år er det en veletablert liten bedrift som er kjent i markedet for sine kvalitetsvarer. Da Sissel og Tor Erling Gransæther overtok gården ønsket de å tenke nytt rundt gårdsdriften og valgte å satse på epler.

De har en to-deling: De er bønder, har et økologisk fokus og dyrker epler. Eplegården AS utvikler og foredler eplene for salg. Det er bøndene er nominert til Miljøprisen.

Skilt, gårdsutsalg

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Velg og vrak
Gransæther har laget eplemost siden 2000 og i gårdsutsalget selges eplemost, eplechutney, eplemos, eplesirup, eplegele og spiseepler. Men du kan også få kjøpt andre gaveartikler og økologiske produkter. Faktisk er kun 10% av salget er spiseepler.

På Eplegården har de svært mange eplesorter, så man kan velge og vrake mellom gamle og nye favoritter. Blir man sulten kan man få servert Sissels eplekake, vafler eller populære kanelboller til kaffekoppen. Sesongen for gårdutsalget er fra midten av august og fram til jul.

Most landet rundt
Gårdens 4000 trær gir totalt 25 tonn epler. De henter også noen epler i Svelvik for å ha nok til eplemostproduksjonen. De distribuerer ikke selv, kundene kommer og henter.

10 restauranter landet rundt har Eplegårdens eplemost på drikkekartet. Lokalt får man det servert på Holmsbu Bad. Man kan få laget sin egen etikett på flaskene, noe som er svært populært.

 Prins - favoritteplet til fotografen.

Prins – favoritteplet til fotografen.
Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Målet er økologisk eplehage
I 75% av eplehagen drives det integrert fruktdyrkning i motsetning til konvensjonell dyrkning. Målet er at hele eplehagen skal bli økologisk. Foreløpig har de et felt med 1000 trær som drives økologisk. Levetiden for et epletre er 20 år, og ettersom det nyplantes øker de antallet trær i det økologiske feltet.

De beste sortene for økologisk dyrkning er Aroma, Karin Schneider, Filippa, Discovery, Nanna, Katja, Katinka, Elstar og Prins. Hobbydyrkere bør velge blant disse sortene i hagene sine, mener Tor Erling. Aroma gir den beste eplemosen, forresten.

Drømmer om ugressharv
På det økologiske feltet rydder de manuelt for ugress, samt at de slår gresset og lar det ligge under treet. Drømmen er en ugressharv, men den koster kr 100 000,- og er en investering de ikke har råd til ennå, men kanskje om et par år.

En ugressharv hadde gjort det mindre tidkrevende å drive økologisk. De er lite plaget med lus, men sprøyter med svovel mot skurv ved behov. Trærne blir bladgjødslet i sesongen. Det økologiske feltet er Debio-godkjent.

 Eplebonde Tor Erling Gransæther

Eplebonde Tor Erling Gransæther
Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Miljøfyrtårn neste
Ekteparet jobber for at Eplegården skal bli Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.

– Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller krav og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø, sier Tor Erling.

Ekte eplevelser
På den flotte gården er de opptatt av å lage hyggelige omgivelser for gjestene. For like mye som å selge epleprodukter, så selger de opplevelser — eller eplevelser — som de foretrekker å kalle det.

De inviterer til gårdsbesøk, møter og seminarer, men forretningsplanen inneholder ikke mat og i den grad det er nødvendig kjøpes disse tjenestene. Et annet viktig punkt i forretningsplanen er fritid: De skal ha ferie!

Skilt, Mikrodestilleriet

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Eplebrennevin
For to år siden startet de opp med destillasjon av eplebrennevin og opplevelsen rundt produksjonen av denne. De tilbyr omvisning i destilleriet med smaksprøver av eplesnaps (blank med mye smak av eple)til interesserte, noe mange grupper benytter seg av.

Resten av satsen blir med tiden til Avec — lignende på calvados. Resultatet av 5 tonn eple vil bli 500 eksklusive og nummererte flasker som vil bli solgt på Vinmonopolet, noe som tidligst kan skje i 2017, avhengig av hvordan satsen utvikler seg.

Men det viktigste er ikke å produsere mange flasker – det de er opptatt av er å selge opplevelsen knyttet til produksjonen av brennevin.

 Dersom du ønsker ekte eplevelser, så er Eplegården stedet.

Dersom du ønsker ekte eplevelser, så er Eplegården stedet.
Foto: Anne Sofie Riseng

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**