Samhandlingsreformen en økonomisk utfordring for kommunene

Stortingskandidat Jan Fjellstad deltok i paneldebatt på Sykepleierforbundets tillitsvalgtkonferanse i Tromsø 14. mai.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Jan Fjellstad

Foto: Silje England Garshol

Tillitsvalgte sykepleiere i Troms var mandag samlet til konferanse i Tromsø, og på slutten av konferansen barket partienes stortingskandidater sammen over temaet Samhandlingsreformen. Som representant for Venstre stilte harstadmannen Jan Fjellstad, fylkets andrekandidat. Jan Fjellstad arbeider nå som controller i NAV Regnskap Pensjon, men har også bakgrunn som sykepleier og sosionom.

Venstre er enig i samhandlingsreformens intensjoner: Å styrke primærhelsetjenesten og slik gi et bredere og bedre helsetilbud i borgernes nærmiljø. Venstre mener betydelig flere oppgaver kan og bør desentraliseres, for eksempel rehabilitering, barnevern, folkehelse og rusomsorg. Skal kommunene kunne ta på seg større oppgaver innen helsesektoren, må de imidlertid bli større og sterkere. Venstre ønsker derfor en kommunereform. Venstre har en tro på at bedre samhandling mellom sykehus og primærtjenesten vil kunne føre til mindre behov for undersøkelser, innleggelser og re-innleggelser i sykehus, bedre rehabilitering og økt verdighet for pasientene.

Samhandlingsreformen er, når den en dag er innført i sin fulle bredde, svært omfattende. Reformen skal føre til fornyet og økt satsning på forebygging og helsefremming, der kommunene får økt ansvar, nye kommunale funksjoner skal bygges opp og veksten i spesialisthelsetjenesten reduseres. Skal kommunene ta imot pasienter på en god måte må det bygges opp kompetanse og kapasitet. Lokalmedisinske sentra er én måte å løse dette på.

Venstre stiller seg fortsatt spørrende til om finansieringen av samhandlingsreformen er tilstrekkelig. Både kommunal medfinansiering knyttet til somatiske diagnoser og antallet utskrivingsklare pasienter er basert på historiske tall. Som lokalpolitikere for Venstre forsøker vi være aktive pådrivere for å dra nytte av de positive mulighetene samhandlingsreformen gir, og på samme tid være vaktbikkjer for de økonomiske utfordringene kommunen får. Før en utvider reformen og gir kommunene ansvar for flere oppgaver, mener Venstre det bør gjennomføres ulike pilotprosjekter, for eksempel innen rus og psykisk helse. Venstre mener også det er behov for økt innsats på forskning som kan bidra til at vi alle kan klare oss lengre i våre hjem før vi blir avhengig av medisinsk støtteapparat.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**