Billigere strøm — hvorfor?

Miljøstiftelsen Zeros daglige leder Marius Holm agiterer for Grønne Sertifikater, fordi de vil gi billigere strøm. Sånn sett høres han ut som en ordinær politiker. Som leder for en miljøstiftelse burde han i stedet stilt spørsmål ved behovet for billigere strøm.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Terje Johansen

Foto: Ivar Ruud Eide

Verden står overfor kolossale miljøproblemer som følge av at all energibruk er for billig. Havstigning, rasende stormer, uhyrlige nedbørmengder og økende tørkeproblemer er noen av fremtidens følger av menneskeskapte klimaendringer, hvorav forbruket av energi er selve drivkraften. Mesteparten av disse følgene ligger riktig nok noen generasjoner frem i tiden for lykkelige nordmenn, men i Bangladesh er hvert år en million mennesker allerede truet av et rasende hav som skyller inn over det lave landet.

Ren energi fra vann, sol og vind til erstatning for fossil energi er naturligvis redningen, selv om redningen sannsynligvis kommer i seneste laget. Men billigere strøm må ikke være målet. Tvert om bør også den energibruken koste mer. Energiøkonomisering har mange positive sider, og den stimuleres ikke av lave strømpriser, dessuten gir økonomisering bedre ressursutnyttelse enn investering i stadig mer kraftproduksjon. Høyere strømpris gir også insitament til teknologiutvikling.

Ingen partier tør fortelle velgerne at redningen for millioner av mennesker er å betale mer for bruk av energi, inklusiv vår rene strøm. Arbeiderpartiet og Høyre er naturligvis på det rene med årsak og virkning, men de er mer enn andre partier redde for å skremme fra seg velgere. Forbrukerne vil ha billig strøm og bensin og stemmer stort sett på politikere som lover det.

På slutten av 90-tallet agiterte jeg fra Stortingets talerstol for høyere strømpris, ikke minst for kraftkrevende industri, de betalte dengang mellom 8 og 10 øre pr kilowatt, og for at vi skulle bruke avgifter, dvs grønne skatter, på all energibruk. I stedet innførte Ap med støtte av Høyre et kvotesystem som lenge har bevist sin udugelighet. På toppen kommer nå Grønne Sertifikater som også tilslører den brutale virkeligheten med vår bruk av billig energi, og som selv Miljøstiftelsen Zero nå står på barrikadene for.

– Terje Johansen, Frogn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**