Om å være et alternativ

Vi har valgt å tale der andre tier. Nå ser vi alle frem til at det skal bli en slutt på ventetiden. Når avklaringen kommer, vil Venstre presentere sine tanker og visjoner for Tofte og Hurum, skriver Christian Dyresen i dette lesebrevet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Om å være et alternativ

Hurum Venstre valgte tidlig å ta et tydelig standpunkt i situasjonen rundt nedleggelse og eventuelt oppkjøp av Sødra Cells fabrikk på Tofte.

Vi tok et valg i lokalpartiet om å realisere et alternativ til et Tofte med fortsatt drift av cellulosefabrikken.

Vårt alternativ besto av flere elementer;
– et klart nei til statlig oppkjøp
– et skarpt fokus på at hele Toftesamfunnet trenger et løft

Vi mener at statlig drift av fabrikken representerer en kortsiktighet i forhold til både arbeidsplasser og for utviklingen av Tofte/ Hurum. Halvøya og spesielt Tofte trenger en klar stedsutvikling, og vi trenger å se på en alternativ utvikling av Tofte på ulike områder.

Hurum Venstre vil så snart situasjonen rundt fabrikken er avklart, lansere « Et løft for Tofte». Dette er en tiltakspakke som inkluderer forslag til nye løsninger og aktiviteter på områder som utdanning, helse, miljø, næringsutvikling, turisme og stedsutvikling.

Dobbel regnbue på Tofte

Dobbel regnbue på Tofte
Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Vi ønsker at det ensidige fokus på fortsatt drift av fabrikken må erstattes med en bred og inkluderende dugnadsinnsats. Potensialet for et sted som Tofte er betydelig, og det er på tide å finne sin plass på kartet.

Politikk berører ofte temaer som i livet og samfunnet vekker sterke følelser, og gjerne sterke motparter. Denne saken er intet unntak. Hurum Venstre, og alle andre lokalpartier, plikter å komme med ideer og forslag til løsninger på vegne av våre velgere.

Hurum er et svært sammensatt samfunn, men i saken rundt Södra Cell Tofte har det politisk vært en svært ensidig fokus på å redde arbeidsplasser, og det har til tider vært vanskelig å oppnå en konstruktiv tone med politiske motstandere. Virkeligheten er at både med og uten videre drift av fabrikken er det tvingende nødvendig at politikerne igangsetter en bred politisk debatt om hvordan vi kan gjøre Tofte og Hurum til et enda mer attraktivt sted for både næringsdrivende og tilflyttere.

Det må legges til rette for nye stabile arbeidsplasser, det må arbeides med kortsiktige løsninger for arbeidssøkende, og lokalsamfunnet må ivareta de som ikke kan gå tilbake til arbeidslivet. De unge som i dag er bosatt på Tofte må bli presentert gode alternativer og finne troen på en fremtid på Hurum. Vi ønsker å invitere alle med på å skape denne fremtiden, og å vise mot en virkelighet hvor alternativene ikke bare fremstår som virkelighetsflukt, men også som oppnåelige løsninger.

Et holdningsskapende arbeid må igangsettes umiddelbart, for å føre Tofte ut av industrisamfunnets skygge. Skulle fabrikken bli kjøpt opp, må vi med bred politisk front stille krav til de nye eierne om å ta vare på Tofte, og stille krav om betydelige midler for å møte de utfordringer som eksisterer.

Hurum Venstre ønsker å være et alternative der andre tier. All endring møtes med motstand, men fremtiden er ikke avlyst, og det kommer både en høst og en ny vår for Tofte. Når avklaringen endelig kommer om de mange arbeidsplassene på fabrikken, skal vi være vårt ansvar som politikere bevisste, og vi skal stå klar med en rekke forslag og gode intensjoner for å løfte Tofte videre. I et tverrsnitt av kortsiktige og langsiktige tiltak vil Venstre søke å finne løsninger som gir Tofte og Hurum muligheten til å finne flere bein å stå på, og samtidig gir vi innbyggerne en tro på sin egen skaperkraft og på menneskets makt til å skape nye ideer.

Vi har valgt å tale der andre tier. Nå ser vi alle frem til at det skal bli en slutt på ventetiden. Når avklaringen kommer, vil Venstre presentere sine tanker og visjoner for Tofte og Hurum.

Christian Dyresen
Hurum Venstre

Christian Dyresen

Foto: Ellen Lysenstøen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**