Økt behov for barneverntjenester i Ullensaker

Barnevernet har mottatt 40 prosent flere meldinger i første halvår 2013 enn samme periode i 2012.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I 2011 rapporterte fylkesmannen at barn som trengte utredning og hjelp fra barnevernet ikke fikk dette raskt nok i Ullensaker. Han konkluderte med at «Ullensaker kommune i liten grad hadde systematiske opplæringstiltak for ansatte, herunder nyansatte. Det fremkom imidlertid at kommunen nå (i 2011) planlegger en systematisk kompetanseoppbygging ved å kartlegge behov og utarbeide opplæringsplaner».

Barnevernet har nå fått 2,5 nye stillinger (ca 10 prosent økning), men i første halvår 2013 mottok de 40 prosent flere meldinger enn i samme periode i fjor. De nye stillingene tar kun høyde for arbeidsmengde barnevernet hadde i 2011 — 2012.

En spesielt utfordrende kommune
Ordfører Harald Espelund har tidligere vært ute høyt på banen og sagt det er nok ansatte i barnevernet i Ullensaker, men at det mangler erfaring og kompetanse. Fakta er at Ullensaker har mindre ressurser enn barnevernet i andre sammenlignbare kommuner. Dessuten er det flere faktorer som medfører flere og større utfordringer i vår kommune. Vi har høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet — vesentlig høyere en gjennomsnittet i Akershus. Dessuten har vi en høy andel innflyttere. Nytt bosted medfører ofte tap av nettverk, og det kan for noen være medvirkende årsak til omsorgssvikt.

Når også Norges hovedflyplass (Oslo Lufthavn) og Norges eneste lukkede forvaringssenter for immigranter(Trandum) ligger innenfor kommunegrensene skjønner man at barnevernet i Ullensaker har særdeles utfordrende oppgaver.

Barnevernet må prioriteres
Barnevernet er viktig for barns rettssikkerhet og for å sikre at alle får god omsorg. Ullensaker Venstre mener at barnevernet i kommunen må prioriteres i sterkere grad enn det som er gjort. Kommunen ved kommunestyret og ordføreren må sørge for å gi barnevernet og de ansatte det de trenger for å gjøre en god jobb. Flere ansatte og spesialister for bedre å kunne håndtere spesielt utfordrende saker som der det er mistanke om trafficking.

Ullensaker Venstre ber derfor ordføreren om at budsjettforslaget som legges fram i høst spesielt vurderer
i. behovet for kompetanse knyttet til utenlandske barn i internatet på Trandum, og
ii. å vurdere om den generelle befolkningsveksten og økningen i antall meldinger i 2013 krever økte stillingshjemler i barnevernet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**