Venstre stiller spørsmål til ordfører om kommunens åpenhetspraksis

I tirsdagens bystyremøte vil Venstre stille spørsmål til ordfører som Drammen kommunes praksis rundt åpenhet. Venstre er kritisk til at kommunen gjentatte ganger kommer i dårlig søkelys pga manglende åpenhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Spørsmål fra Venstre om Drammen kommunes praktisering av åpenhet

Drammen kommune er igjen i søkelyset for tvilsom tolkning av offentlighetsloven. Kommunen er tidligere blitt kritisert for brudd på offentlighetsloven i forbindelse med opplysning om gruppeledermøter og formannskapsmøter. Venstre har bedt ordføreren om at kommunen må finne en praksis for innkalling av møter som tilfredsstiller offentlighetens og politikernes informasjonsbehov. Dette viser seg at ikke har blitt fulgt opp. Etter behandling av kommunens samarbeidsavtale med Ticon om Marienlyst, ble det konkludert at mer offentlighet er noe politikerne ønsket, også fra Høyres side. De siste dagers medieomtale, viser at målet ikke er nådd.

Det er kommet fram at omfattende korrespondanse er holdt tilbake, under begrunnelsen at av de ikke "er gjenstand for saksbehandling". Denne begrunnelsen fremstår merkelig, da konsulentbruken er et resultat av en budsjettsak og en offentlig anbudsrunde. Hva som er i offentlighetens interesse og ikke, bør være opp til offentligheten å vurdere, og ikke opp til Drammen kommune å avgjøre. Drammen kommune har en jobb å gjøre når det kommer til å få et godt omdømme med hensyn til åpenhet. I den forbindelse har Venstre følgende spørsmål:

1. Vil ordfører sørge for at informasjon om gruppeledermøter og formannskapsmøter følger regler om offentlighet?
2. Vil ordfører sørge for full åpenhet i den spesielle saken om lokalisering av sykehus, så raskt avgjørende forhandlinger er ferdige?
3. Er ordfører fornøyd med at kommunen og kommunens jurister tolker offentlighetsloven på en annen måte enn uavhengige eksperter på offentlighetsloven, slik at kommunen gang på gang kommer i en konfliktsituasjon om praksis rundt offentlighet?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**